Hoe lang moet witlof koken? Witlof is na 12-15 minuten koken klaar.
Maar je kunt deze groente natuurlijk ook rauw in een salade eten. Meest populair in natuurlijk witlof ham kaas, waarbij de groente overbakken wordt met kaas in de oven.
Witlof is een menselijke creatie die dateert van 1850. De groente is ontstaan uit wilde cichorei en een idee van de meesterhovenier van de tuinbouwvereniging van Brussel. Hij legde een bergje zand rond de plant zodat die op een warme plaats maar afgeschermd van het licht zou groeien. Zo groeide de plant door het zand toch enigszins in de vorm die de hedendaagse groente heeft.
Nog niet erg lang geleden ontstonden een aantal nieuwe variëteiten waardoor witlof soms ook een rode of groene kleur heeft en wat meer bol is.
Zowel de witte als de rode of groene versie hebben veel van hun bitterheid verloren door die voortaan op te slaan in de kegel aan de basis van de plant.
Witlof kan op heel veel manieren gemaakt worden.
- Rauw in witlofsalade gaat de bitterzoete smaak goed samen met sterke smaken zoals roquefort en andere schimmelkazen.
- Gekookt laat de groente zich makkelijk zoeten door bijvoorbeeld honing.
- Koken in water zoals de groente in de typische Hollandse keuken nog vaak gegeten wordt. Neem in dat geval niet al te dikke stronken, die minder bitter zijn.
Waar moet je op letten?
Koop mooie witte stronken met aansluitende bladeren die stevig en compact zijn. Koop ook geen stronken waarvan het gele gedeelte van het blad al gorne is. Dit zijn oudere stronken.
Hoe witlof bewaren?
Witlof is een kwetsbare groente. Bewaar de stronken in de groentebak van uw koelkast, maar nooit langer dan 4 tot 5 dagen en niet op een lichte plaats.
Bewaar de stronken ook nooit in plastic of een vochtig groentebak. De groente gaat dan snel rotten.
Hoe lang moet witlof koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1,2 Kilo Witlof
- Citroensap
Instructies
- Snij een dun plakje van de bodem, daar waar de wortel heeft gezeten.
- De groente even afspoelen onder de koude kraan is voldoende.
- Je kunt er voor kiezen om de groente in stukjes te snijden, de bladeren van de stronk te trekken, of de stronken geheel koken. Maar snij in ieder geval het betere en harde gedeelte uit de stronk.
- Laat de stronken zeker niet in het water liggen want daar worden ze bitter van.
- Giet wat citroensap op de witlof, dan blijft het ook tijdens het koken wit. Kook de witlof circa 12 tot 15 minuten gaar of anders controleer het of het beetgaar is.
Recept witlof uit de oven.
- 1 kg witlof
- zout
- paneermeel
- 30 gram boter
- Een ovenschaal
- Oven voor verwarmen op 200 graden.
- Verwijder de lelijke bladeren van het witlof.
- Snij aan de onderkant een plakje van de stronkjes af en haal het hart uit de stronken. Was de witlof.
- Breng in een pan een bodem water met wat zout aan de kook, voeg de witlof toe.
- Verlaag het vuur en doe het deksel op de pan.
- Laat de groente in 15 minuten zachtjes beetgaar koken en daarna uitlekken.
- Beboter een ovenschaal. Leg de struikjes witlof in de schaal en schenk er wat kookvocht over.
- Strooi paneermeel over de groente en leg er hier en daar een klontje boter op.
- Laat de oven bij 200 graden in circa 15 minuten een bruin korstje op komen.
Recept Witlofsalade met aardbeien
- 400 gram witlof
- 250 gram aardbeien
- 1 dunne prei
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- zout
- 1 eetlepel roze peperbessen
- 2 theelepels vloeibare honing.
- Maak de witlof schoon en snij de groente in smalle repen.
- Maak de aardbeien schoon, hou enkele mooie exemplaren achter voor de garnering.
- Halveer de overige aardbeien en snij grote exemplaren in vieren.
- ;aak de prei schoon en snij deze in ringen.
- Klop voor de dressing de balsamicoazijn of andere rode wijnazijn, de olijfolie, een snufje zout, de peperbessen, en de honing goed door elkaar.
- Meng de aardbeien met de witlof en de prei en schenk de dressing over de salade.
- Garneer met de achtergehouden aardbeien.