Site Overlay
Paksoi Koken

Paksoi Koken

Paksoi koken, een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren. Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig. Met deze groente, hoewel misschien nog wat onbekend, kun je heerlijke gerechten maken. Natuurlijk Hollandse gerechten zoals stamppot paksoi, maar ook veel gerechten uit de aziatische keuken. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.

Waar op letten?

De stelen moeten stevig zijn en het blad niet verlept en fris van kleur. Koop ook geen paksoi waarvan de balderen slap zijn, of verkleurd.

Hoe het beste paksoi bewaren?

Bewaar paksoi in de koelkast, maar niet in een plastic zak. In een plastic zak gaat de groente namelijk snel broeien en dus rotten. Het blijft zo 2-3 dagen tot een week goed. Gesneden paksoi kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Paksoi kun je overigens ook prima invriezen. Wel eerst even een korte tijd blancheren.

Wat kun je maken met paksoi?

  • Roerbakken.
  • Rauw in een stamppot met knoflook en ui.
  • Als rauwkostsalade met een sojadressing.
  • De bladeren vullen met gehakt en dan gaar stomen. Een beetje als Griekse wijnbladeren.
  • In oosterse gerechten, gecombineerd met gember, rode peper en sojasaus.
  • In (wok)soepen met b.v. kip of omelet.
  • Als bijgerecht met notenrijst.

Schoonmaken en bereiden

Was de paksoi stelen met bladeren eraan in ruim water. Snij het harde deel van de stronk eruit, en snij de stelen en bladeren vervolgens in brede repen, om te koken, of smalle repen voor in een salade.
LEES OOK: Romaine sla bakken

Hoe lang moet paksoi koken?

Een best wel exotische groente.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 6 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 7 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1 Kilo Paksoi
  • Water
  • Eventueel zout

Instructies

  • Maak de paksoi schoon en snij de onderkant eraf. Snij de bladeren van de stelen.
  • Breng het water aan de kook, en voeg de stelen toe als het water kookt.
  • Let er bij het koken van paksoi op dat de stelen ongeveer 2 minuten langer moeten koken. Doe dus eerst de stelen in het kokende water, en doe na twee minuten de bladeren erbij.
Trefwoord Paksoi koken
Koken: 5-7 minuten (de stelen iets langer dan het blad) Roerbakken: 5-8 minuten Magnetron: 4-7 minuten Smoren: ca. 10 minuten Stomen: ca. 10 minuten

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.