Hoelang moeten schorseneren koken? Schorseneren zijn na ongeveer 15 minuten koken klaar.
Schorseneren koken, want dat is genieten van een bijna vergeten groente. Het is een groente die er qua uiterlijk niet echt smakelijk uitziet, en misschien is dat ook wel de reden dat de groente een stuk minder populair aan het worden is.
De bruine of zwarte kleur, en dan voornamelijk de schorsachtige schil. Laten we eerlijk zijn, schorseneren zien er gewoon smerig uit.
Ook de moeite die je moet doen om deze groente op tafel te krijgen is volgens sommigen teveel moeite. Maar daar zijn we het absoluut niet mee eens. De bereidingstijd, of de tijd die je nodig hebt om de schorseneren te schillen, valt enorm mee.
Maar als je deze groente een keer geproefd hebt ben je echt helemaal om. Een heerlijk zachte smaak, die wel iets weg heeft van gekookte asperges. Bovendien zijn schorseneren erg gezond.
Schorseneren kun je vrij makkelijk in de eigen moestuin kweken, en de groente is misschien niet overal te koop, maar de betere groenteboer heeft schorseneren vast een keer in de aanbieding, want de groente is relatief goedkoop.
Aanvoer en aankoop
Schorseneren kun je van september tot en met februari van Nederlandse bodem kopen. De kwaliteit is van deue groente wat beter als deze uit Nederland te koop zijn.
In de andere maanden is de groente vaak ook te koop bij de betere groentewinkels, maar komt in dat geval vaak uit het buitenland.
Hoe Schorseneren bewaren en schoonmaken
Schorseneren kun je in de koelkast bewaren, maar ook in de koele kelder. De bete bewaartemperatuur is tussen 12 en 15 graden. Dan kan de groente nog enkele weken bewaard worden.
Niet in plastic zak, maar bij voorkeur in een droge bak, die afsluitbaar is. Vochtigheid zal er snel voor zorgen dat de groente gaat rotten.
Schorseneren kun je overigens prima invriezen.
Schillen en in stukken snijden. Een minuut of vijf blancheren en in zakken of bakjes invriezen. Dan is de groente nog 12 maanden houdbaar.
De schil van deze groente is overigens niet eetbaar, dat wil dus zeggen dat de schil er toch echt vanaf moet. En dat is ook vaak het probleem. De schil gaat er niet echt makkelijk af. Bovendien kan er wat wit melksap van d groente komen als je deze probeert te schillen.
Gebruik voor de zekerheid keukenhandschoenen. Dat voorkomt vieze handen van dit sap dat los komt als je gaat schillen.
Vul ondertussen een pan of de gootsteen met water, en doe daar wat citroensap of azijn in. Dit voorkomt verkleuren.
Snij kontje en kop van de schorseneren, dus daar waar het blad zit, en het stukje wortel aan de onderkant. Leg de schorseneren in het water.
Schil vervolgens de schorseneer met een scherp mes zo dun mogelijk. Je kunt vanzelfsprekend ook een dunschiller gebruiken. Leg de groente weer in het water.
Was de geschilde groente nog een keer goed. Je kunt ze voor het koken natuurlijk nog in stukken snijden. Doe deze vervolgens weer in de pan, en doe er weer water bij.
Hoeveelheid per persoon
Hou rekening met 300 tot 400 gram per persoon. Inclusief schil.
Wat kun je met Schorseneren maken?
Schorseneren zin vooral bekend om gewoon te kopen, maar de groente kun je ook roosteren. Bakken of wokken is mogelijk nadat de groente gekookt is.
Erg lekker is onder andere:
- Gekookt met ham en ei.
- Je kunt ook soep maken, waarbij je kunt denken wat smaak betreft aan aspergesoep.
- Daarnaast kun je eigenlijk schorseneren serveren bij alle soorten aardappelen en alle vleessoorten.
- In plaats van aardappelen kun je ook van deze groente op dezelfde manier een puree maken.
Hoe lang moeten schorseneren koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1200 Gram Schorseneren
- Zout
- Water
Per persoon circa 3,2 gram vezels, 18,5 gram koolhydraten, 0,2 gram vet.
Koken in magnetron
- Schil de schorseneren dun met mes of dunschiller.
- Goed wassen en in stukken snijden.
- Kook de schorseneren op 750 watt in ongeveer 4 tot 7 minuten beetgaar.