Hoe lang moeten doperwten koken? Doperwten zijn na 5-8 minuten koken klaar.
En dan bedoelen we vanzelfsprekend verse doperwten, die normaal gesproken nog in de peul zitten.
Bij een enkele goede groenteboer kun je deze soort erwten, want er zijn vanzelfsprekend verschillende soorten erwten, vers kopen. Vaak worden doperwten ook zelf verbouwd in een moestuin.
Erwten uit blik of pot, die normaal gesproken ook groen zijn en eigenlijk gewoon doperwten zijn, hoeven meestal alleen maar warm gemaakt te worden. Erwten uit pot of blik kunnen zelf koud gegeten worden, bijvoorbeeld in een salade.
Koop je erwten uit de diepvries, ook dan zijn het eigenlijk gewoon doperwten, moeten ze meestal wel nog gekookte worden omdat de groente alleen geblancheerd is. Kijk daartoe op de verpakking voor de juiste kooktijd.
Verse doperwten zijn wat bewerkelijker omdat deze nog schoon gemaakt moeten worden, maar de smaak is dan nog veel beter dan bij de ingevroren of ingeblikte soort.
Aanvoer en aankoop
Verse doperwten die nog in de peul zitten, moeten vanzelfsprekend ook vers ogen. De peulen mogen niet gebarsten of anders open zijn. Peulen en de erwten moet ook groen zijn.
De peulen moeten er fris en vers uitzien, en mogen in geen geval slap zijn.
Het seizoen waarin verse doperwten te koop zijn, of uit de moestuin kunnen worden geoogste, is vrij kort. Van mei tot en met juli.
Vers wordt deze groente ook haast niet vanuit het buitenland geïmporteerd. Althans niet dat je de groente bij supermarkt of groenteboer kunt kopen.
We moeten er wel bij zeggen dat de ingevroren doperwten uit de supermarkt over het algemeen van goede kwaliteit zijn, hoewel vanzelfsprekend vers lekkerder is.
Hoe Doperwten bewaren en schoonmaken
Verse doperwten, ongedopt dus nog in de peul, kun je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Gedopt slechts 1 tot 2 dagen.
Bewaar de peulen bij voorkeur in een papieren open zak, of een geperforeerde plastic zak.
Vanzelfsprekend kun je doperwten ook invriezen. Even gedurende 1 tot 2 minuten blancheren en in zakjes of bakjes invriezen. Doperwten zijn na het invriezen gedurende 12 maanden houdbaar.
Verse doperwten schoonmaken is heel simpel. Druk boven een schaal ietwat met twee vingers aan de onderkant van een peul, en druk deze open. Nu kun je met de vingers de erwten het eruit halen.
Nu kun je dat ook met de andere peulen doen.
Eventueel kun je de erwten nog even wassen, maar strikt noodzakelijk is dat niet.
Hoeveelheid per persoon
Reken 200 tot 250 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram voor een salade. We bedoelen hier gedopte erwten, dus zonder peulen.
Wat kun je met doperwten maken?
- Erwtensoep, want die kunnen niet alleen van spliterwten maar ook van doperwten gemaakt worden.
- In een salade, eventueel met soorten peulvruchten.
- Gekookt, met bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vlees.
- Je kunt deze groente wokken, in de oven bereiden, en ga zo maar door.
Hoe lang moeten doperwten koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Ongedopte Doperwten
- Eventeueel wat zout
- Water
Instructies
- Haal, zoals hier boven omschreven, de doperwten uit de peulen.
- Was de erwten nog even onder stromend water.
- Doe een laag water in de pan en breng dit aan de kook. Eventueel kun je nog een snufje zout toevoegen.
- Als het water kookt voeg je voorzichtig de erwten toe. Doe de deksel op de pan en verlaag het vuur als het water weer kookt. Het water moet zachtjes blijven koken.
- Kook de doperwten gedurende 5 tot 8 minuten.
- Giet de doperwten af.
Per persoon circa 4,3 gram vezels, 11 gram koolhydraten, 0 gram vet.