Hoe lang moet palmkool koken? Palmkool is na 15 minuten koken klaar.
Palmkool is een groente die eigenlijk best wel veel van boerenkool weg heeft, alleen zijn de bladeren wat rustiger en platter.
Palmkool wordt zo genoemd omdat de bladeren sterk omhoog groeien als een palmboom, en dat is bij de meeste koolsoorten geheel anders.
Het is een groente die bij ons nog niet echt bekend is, maar dat gaat gegarandeerd veranderen. De groente is lekker, veelzijdig, en gezond.
De groente is een typische wintergroente, en ja smaakt fantastisch in een stamppot. Maar dat is niet alles, je kunt palmkool bijvoorbeeld ook prima wokken.
Volgens ingewijden aten de Romeinen deze groente al.
Aanvoer en aankoop
Palmkool kun je vooral in in de herfst en winter oogsten, als je de groente zelf in de tuin hebt staan, of in de winkel kun kopen.
Niet iedere supermarkt heeft deze groente, maar de betere groenteboer zal de groente kunnen leveren.
Hoe Palmkool bewaren en schoonmaken
Palmkool bewaar je vanzelfsprekend het beste in de koelkast, maar dan wel liggend en niet verpakt in een afgesloten plastic zak.
Je kunt de groente relatief kort in de koelkast bewaren voor een koolsoort, 2 tot 3 dagen. Daarna wordt de kool minder van kwaliteit.
Je kunt palmkool ook invriezen, dan is de groente ongeveer 6 tot 8 maanden houdbaar.
De groente schoonmaken is eigenlijk vrij simpel. Eerst de uitstekende stelen weg snijden, hoewel je deze wel kunt eten zijn de stelen vrij hard.
Het blad kun je in z’n geheel wokken of grillen, maar voor het koken snijden of plukken we dit in stukken. Net als bij boerenkool.
Hoeveelheid per persoon
Palmkool wordt meestal per struik verkocht, daar snij je de stelen vanaf. Je hebt ongeveer 150 tot 200 gram blad nodig per persoon, dus zonder stelen.
Dat zijn 2 tot 3 struiken voor 4 personen.
Wat kun je met palmkool maken?
Je kunt de groente verwerken in een salade, koken, en wokken. Eigenlijk net zo als bij andere koolsoorten.
Het meest wordt palmkool echter gegeten in een stamppot, die je net als boerenkool kun bereiden.
Hoe lang moet palmkool koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 3 bossen Palmkool
Instructies
- De palmkool schoonmaken, dus alle stellen wegsnijden. Eventueel kun je het blad net als bij boerenkool, van de nerven rispen. De nerven zijn de stukken in het blad waarin als het ware de stelen doorlopen in het blad.
- Het blad snijden of plukken we vervolgens in stukken.
- Ruim water in een pan doen, en half theelepeltje zout erbij.
- Aan de kook brengen en dan de palmkool toevoegen.
- 15 Minuten laten koken zonder de deksel op de pan.
In 100 gram palmkool zit circa 4 gram eiwit, 2,5 gram vezels, 1 gram vet, 4 gram koolhydraten.