Hoe lang moeten kokkels koken? Kokkels zijn na 4-5 minuten koken klaar.
Voor diegenen die niet weet wat kokkels zijn, het lijkt enigszins op mosselen, maar toch ook weer net niet.
Het zijn schelpdieren die in de Noordzee leven, en die je bijvoorbeeld aan de kust van Zeeland kunt vinden en zelf kunt rapen.
Het wordt gezien als lekkernij, maar niet iedereen zal dit lekker vinden. Maar dat is natuurlijk ook het geval met mosselen.
Aanvoer en aankoop
Kokkels kun je bij haast iedere visboer kopen, en de kwaliteit is doorgaans goed te noemen.
Ook sommige supermarkten hebben dit, maar er zijn slechts enkele visafdelingen met verse kokkels. Vaak wordt het, net als bij mossels, in plastic verpakt verkocht.
Niet echt vers dus zoals de kokkels bij de visboer gekocht kunnen worden.
Kokkels moeten net als mosselen vers zijn. Ze mogen niet echt naar vis ruiken, maar je moet wel de zee kunnen ruiken. De schelpen moeten ook hier nog dicht zijn, hoewel er natuurlijk weel een paar al open kunnen zijn. Maar niet te veel.
Kokkels kun je normaliter het hele jaar door verkrijgen, maar soms is de winter erg koud en dan sterven veel kokkels. Daardoor is de aanvoer dan een stuk minder.
Hoe Kokkels bewaren en schoonmaken
Kokkels moet je voor gebruik goed onder koud stromend water afspoelen en wassen.
Daarna schoonmaken, wat zoveel wil zeggen dat gebroken schelpen, en zware schelpen die met zand gevuld zijn, weggegooid kunnen worden.
Dan zetten we de kokkels een paar uur in een bak of pan met koud water waarin veel zout is opgelost. Eventueel zand gaat dan uit de kokkels.
Wil je er echt zeker van zijn dat al het zand weg is, laat de kokkels dan een nacht in water staan.
Net als bij de meeste vissoorten en zeevruchten, kun je ook kokkels het beste meteen bereiden nadat je deze gekocht hebt.
Bewaar kokkels nooit langer dan 12 tot 12 uur in de koelkast.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon kun je uitgaan van 125 tot 175 gram verse kokkels, dus inclusief schelpen.
Wat kun je met Kokkels maken?
Kokkels worden meestal gekookt, maar daarna kunnen ze zo gegeten worden, maar ook in deverse andere gerechten gebruikt worden.
Hoe lang moeten kokkels koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 500 Gram Kokkels
- 1 Glas Witte wijn
Instructies
- Spoel en was de kokkels. Laat de kokkels vervolgens een nacht in ruim water met zout staan om de laatste resten zand eruit te krijgen.
- Water wegspoelen en de kokkels nogmaals goed wassen.
- Vers water met een glas witte wijn in een grote pan doen. Eventueel wat vers gesneden groenten aan het water toevoegen. Voeg ook water peper aan het water toe.
- De kokkels toevoegen en aan de kook brengen.
- De kokkels 4 tot 5 minuten laten koken.
- Daarna boven een vergiet afgieten.
- Kokkels die niet zijn open gegaan gooi je weg.
In 100 gram kokkels zit circa 15,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 0,1 gram vet, 0 gram koolhydraten.