Hoe lang moet kalkoenfilet bakken? Kalkoenfilet is na ongeveer 15 minuten bakken gaar.
Kalkoenfilet lijkt een beetje op kipfilet, maar een kalkoen is groter dan een kip. Hoewel je dat niet altijd kunt zien aan de filet.
En dat is niet het enige verschil tussen kalkoen en kip. Kipfilet bevat veel eiwitten, maar weinig vet. Het is ook vaak anders van kleur, hoewel dat soms ook ligt aan het voer dat de kippen hebben gehad.
Kalkoenfilet heeft ook veel eiwitten, maar minder vet. Het vlees is dus beter zouden sommige zeggen. Bovendien is het vlees vaak wat donkerder dan bij kippen.
En dat ligt aan het hoge ijzergehalte van het vlees. Ook de structuur van kalkoenvlees is wat grover.
Eigenlijk kun je stellen dat kalkoenvlees wat gezonder is dan kip, maar aan de andere kant is kip vaak goedkoper.
Aanvoer en aankoop
Vandaag de dag is zowel kipfilet als kalkoenfilet het hele jaar te koop bij de betere supermarkten, en bij de slager. Kalkoen is er dus eigenlijk altijd. Bij de goedkopere supermarkten is kalkoen er niet altijd, dat komt dan ook weer door de prijs, kipfilet is er wel altijd.
Als je op het geld moet letten, zul je dus in veel gevallen kipfilet kopen, want dat is gewoon goedkoper.
Wat kipfilet betreft, adviseren we toch om dit op de slager te kopen, omdat de kwaliteit van het vlees beter is. Ja het is dan nog wat duurder, maar dat proef je gewoon.
Koop je toch kalkoen in de supermarkt, bewaar het dan in de verpakking waarin het gekocht is, en maak de verpakking pas open als je het vlees gaat bereiden.
Bij de slager, waar het vlees vaak in vetvrij papier is verpakt, is het ook aan te bevelen. Kalkoenfilet is een vleessoort dat je niet lang moet laten liggen voordat je het vlees bakt. De smaak van het vlees is dan nog beter.
Kies bij voorkeur een stuk vlees dat mooi van kleur is, en niet een stuk met vlekken.
Hoe Kalkoenfilet bewaren en schoonmaken
Kalkoenfilet kun je 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Het vlees is wel lekkerder als je dit niet al te lang laat liggen.
Vanzelfsprekend wel afgedekt bewaren, en nooit open en bloot in de koelkast leggen.
Kalkoenfilet kan ook goed langdurig worden bewaard in de vriezer, tot wel drie maanden.
Ontdooien doe je rustig i de koelkast, dit heeft natuurlijk wel langer nodig. Leg het vlees op een bord in de koelkast, maar wel afdekken. Hierdoor kan vleessap niet in contact komen met andere levensmiddelen.
Als het vlees wat langer in de koelkast ligt, let dan wel op dat het vlees niet bedorven raakt. Let dus goed op de kleur van het vlees, en op de geur. Bedorven kalkoenvlees ruimt ook bedorven.
Hoeveelheid per persoon
Je kunt rekenen op 250 tot 350 gram kalkoenfilet per persoon.
Wat kun je met kalkoenfilet maken?
Meestal wordt kalkoenfilet simpel als een stuk vlees gebakken, en wordt het ook zo bij de maaltijd gegeten.
Je kunt er echter veel meer mee doen, vooral omdat het vlees vrij mager is.
Alles wat je met kipfilet kunt maken, kun je ook met kalkoenfilet maken. Zo kun je stukjes kalkoen bakken en door een salade doen, door de pasta, in ovenschotels, en ga zo maar door.
Hoe lang moet kalkoenfilet bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 1200 Gram Kalkoenfilet
Instructies
- Het vlees droog deppen met keukenpapier.
- Eventueel het vlees marineren, doe je dat niet het vlees aan alle kanten met kruiden naar smaak bestrooien, en wat zout.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan.
- Als de olie heet geworden is de kalkoenfilet rondom bruin aanbraden.
- Als het vlees aan alle kanten bruin is laat je het vlees nog ongeveer 15 minuten sudderen.
- Haal het vlees uit de pan en dek het af met aluminiumfolie.
- Nu kun je nog uien of champignons bakken, en eventueel een saus maken.
- Na een paar minuten haal je het vlees uit het aluminiumfolie en snij de kalkoenfilet in plakken.
In 100 gram kalkoenfilet zit circa 21,8 gram eiwit, 0 gram vezels, 6 gram vet, 0 gram koolhydraten.