Hoe lang moet Fricandeau bakken? Fricandeau is na 30-40 minuten bakken gaar.
Fricandeau is een bijzonder stuk varkensvlees dat rosé gegeten kan worden. Een beetje te vergelijken dus met bepaalde stukken rundvlees.
Het nadeel van fricandeau is wel dat het droog kan worden als het vlees te lang gebakken of gebraden wordt. Hoewel de baktijd van dit vlees best wel lang is.
Vaak wordt fricandeau in plakken gebraden, maar je kunt vanzelfsprekend ook een groter stuk fricandeau bakken, of stoven.
Het wordt vaak gezien als één van de meer edelere vleessoorten van een varken, dat meestal nog wel betaalbaar is, en dus wat vaker gegeten wordt dan bijvoorbeeld biefstuk.
Aanvoer en aankoop
Fricandeau kun je eigenlijk een twee verschillende soorten kopen. Het vlees en de vleeswaren.
Koop je de fricandeau voor op je brood dan is het, in dun gesneden plakken, natuurlijk al gebakken of gebraden. Het is vrij mager in vergelijking met anders vleeswaren.
Als vlees kun je het kopen bij de supermarkt waar het vaak in plakken gesneden is, waarschijnlijk omdat de verpakkingskosten lager zijn. Wil je een stuk vlees braden, dan moet je de fricandeau bij de slager kopen.
Wat kwaliteit zit er natuurlijk wel wat verschil tussen slager en supermarkt, maar dat verschil zie je ook in prijs terug.
Waar je vooral in de supermarkt op moet letten, is de kleur van het vlees, en op de datum op de verpakking voor de houdbaarheid.
Ziet het vlees er wat grijs uit, laat het dan liggen. De kans bestaat, wil dus niet zeggen dat het echt zo is, dat het vlees aan het bederven is.
Hoe Fricandeau bewaren en schoonmaken
Vers gekochte fricandeau kun je afgedekt nog twee dagen in de koelkast bewaren. Het vlees kun je goed invriezen, en dan nog drie maanden bewaren.
Ruik aan het vlees als je het niet vertrouwd wat houdbaarheid betreft, bedorven vlees heeft een onmiskenbare geur. Ook de kleur zegt meestal een hoop.
Wat schoonmaken betreft hoef je meestal niet veel aan het vlees doen. Hooguit een randje vet wegsnijden, hoewel het voor het bakken beter is om dit te laten zitten.
Dep wel het vlees droog als het wat vochtig lijkt, dat komt de smaak na het bakken ten goede.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon kun je uitgaan van 125 tot 150 gram fricandeau per persoon.
Wat kun je met Fricandeau maken?
Meestal wordt fricandeau of in plakken of in zijn geheel gebakken.
In plakken kan het vlees natuurlijk ook makkelijk in stukken gesneden worden.
Dan kan fricandeau ook makkelijk in andere gerechten gebruikt worden, bijvoorbeeld bij de nasi goreng als stukken vlees meebakken, of samen met gehakt en ham kun je de vleeswaar fricandeau in stukjes snijden en meebakken.
Gebakken of gebraden kun je het vlees ook in stukken snijden en door een vers gemaakte salade mengen.
Hoe lang moet Fricandeau bakken?
Equipment
- Koekenpan
- Oven
Ingrediënten
- 1 Kilo Fricandeau
Instructies
- Eventueel het vlees droog deppen.
- Oven voor verwarmen op 160 graden.
- Het vlees aan alle kanten bestrooien met zout en peper.
- Doe boter in een koekenpan en verhit dit.
- Het vlees rondom aanbraden, zodat aan alle kanten het vlees mooi bruin is geworden.
- Het vlees uit de pan halen en in een ovenschaal doen. Voeg nog wat boter toe.
- Plaats het vlees gedurende 30 tot 40 minuten in de oven.
- Haal het vlees uit de oven en verpak het in aluminiumfolie, en laat het 10 minuten rusten.
- Daarna kan het vlees geserveerd worden.
In 100 gram fricandeau zit circa 21 gram eiwit, 0 gram vezels, 2,9 gram vet, 0 gram koolhydraten.