Hoe lang moet een hele kalkoen bakken? Een hele kalkoen is na ongeveer 4,5 uur klaar.
Kalkoen is een typisch gerecht dat de Amerikanen met Thanksgiving eten, maar ook een gevogelte dat steeds vaker in Nederland gegeten wordt met de feestdagen in december.
Het is natuurlijk best wel wat werk om zo’n grote vogel te bereiden, maar buiten een perfecte maaltijd met Kerstmis, kun je kalkoen natuurlijk ook op andere dagen bereiden.
Want dit valt altijd goed, als je met een perfect bereide kalkoen naar tafel loopt om de vogel aan te snijden.
Je kunt bovendien de kalkoen met of zonder vulling bakken. In dit recept vullen we de kalkoen met mix van gedroogd fruit en andere ingrediënten, waardoor de kalkoen heerlijk zacht en smaakvol wordt.
Maar, en zo eerlijk willen we ook zijn, de complete bereiding heeft ongeveer 4,5 uur nodig. Dus je moet er wel voor zorgen dat je voldoende tijd hebt om dit heerlijke gerecht te bereiden.
Aanvoer en aankoop
Een hele kalkoen koop je meestal niet voor verpakt in de supermarkt, hoewel er grotere supermarkten zijn met een eigen slager, die je vaak op bestelling kunnen helpen.
Heel soms, en dat is dan normaal gesproken alleen eind december, liggen er grote kalkoenen in meerdere supermarkten.
Ook bij een poelier, dus een slager die normaal gesproken alleen gevogelte slacht, zul je buiten eind december, een kalkoen moeten voor bestellen.
Hoe een hele kalkoen bewaren en schoonmaken
Meestal valt er niet veel schoon te maken aan een hele kalkoen die je koopt, en is de buikholte ook al helemaal schoon gemaakt, en vanzelfsprekend is de kop er al af gehaald.
In principe dus bijna klaar om te bereiden.
Wat wel belangrijk is voordat je de kalkoen aanpakt, is dat je de handen goed moet wassen met water en zeep. Kalkoen is vergelijkbaar met kip, en moet dus voorzichtig behandeld worden. Hygiëne is dus erg belangrijk.
Overigens kun je soms ook goede kalkoenen uit de vriezer kopen. Deze kunnen vanzelfsprekend ook een prima alternatief zijn.
Het ontdooien doe je overigens bij voorkeur in de koelkast. Dit gaat natuurlijk veel langzamer, maar voor de smaak en de textuur van de kalkoen is dit beter.
Wil je de kalkoen invriezen, dan moet je er opletten dat de verpakking goed afgesloten is. Is de kalkoen nog niet ingepakt, dan kun je vanzelfsprekend niet even een diepvriesdoosje pakken, maar zul je de kalkoen eerst helemaal in moeten pakken met vershoudfolie, en dan in een grote diepvrieszak doen.
Daarna de zak luchtdicht afsluiten. En ja, zulke grote zakken die diepvriesbestendig zijn, kun je in sommige winkel kopen.
In de vriezer kan de kalkoen 8 tot 9 maanden bewaard worden. In de koelkast overigens 4 tot 5 dagen, mits goed ingepakt.
Hoeveelheid per persoon
Je moet er rekening meer houden dat een beetje kalkoen al gauw zo’n 2 tot 2,5 kilo weegt. Per persoon kun je rekening houden met 350 gram.
Een kalkoen van 2 kilo is dus al voldoende voor 6 tot 7 personen.
Natuurlijk kun je dit ook met 4 personen eten, maar je zult een beste hoeveelheid vlees over houden, dat je overigens afgedekt nog prima 2 dagen in de koelkast kunt bewaren.
Hou er ook rekening mee dat hier de vulling nog niet bij gerekend is.
Wat kun je bij de Kalkoen serveren?
Eigenlijk datgene dat je normaliter bij een feestmaaltijd zou serveren, maar dat hoeven natuurlijk niet altijd pommes duchesse en in bacon gewikkelde bosjes sperziebonen te zijn.
Ook gevulde aardappelen of hasselback aardappelen doen het er erg goed bij, en eigenlijk zijn alle groenten mogelijk.
Hoe lang moet een hele kalkoen bakken?
Ingrediënten
Voor de kalkoen
- 1 Kalkoen van ongeveer 5 tot 6 kilo
- 450 gram Ongezouten Boter gesmolten
- 4 Eetlepels ongezouten Zachte boter
- 1 Fles Droge witte wijn
- 2 Winterwortels grof in stukken gesneden
- 2 Pastinaken grof in stukken gesneden
- 2 Stengels Bleekselderij grof in stukken gesneden
- 1 Ui grof in stukken gesneden
- Zout en peper
- 500 Milliliter Gevogelte bouillon
- 3 Eetlepels Bloem
Voor de vulling
- 12 Gehalveerde gedroogde pruimen.
- 12 Doormidden gesneden gedroogde abrikozen
- 120 Gram Rozijnen
- 60 Gram Gedroogde bessen
- 4 Eetlepels Ongezouten boter
- 60 Milliliter Bourbon
- 2 Zure Appels in stukken gesneden
- 2 Uien gesnipperd
- 2 Stengels Bleekselderij in blokjes gesneden
- 2 Theelepels Zonnebloemolie
- 120 Gram Gehakte walnoten
- 80 Gram Ongezouten Macadamianoten
- 80 Gram Ongezouten Cashewnoten
- 4 Plakken Brioche in blokjes gesneden
- 240 Milliliter Kippenbouillon
- 240 Gram Verse cranberry’s
- 1 Theelepel Gemalen gember
- Snufje Cayennepeper
- 1 Theelepel Fijngehakte peterselie
- 2 Eieren geklopt
- Peper en zout
Instructies
- Haal de kalkoen op tijd uit de vriezer of uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen!
- Doe voor de vulling de abrikozen, de pruimen, de bessen, de rozijnen, en de bourbon in een schaal en laat dit een nacht wellen.
- Spoel de kalkoen af met koud water, en droog de kalkoen af met keukenpapier. Ook de binnen kant afspoelen en droog deppen. De kalkoen moet ongeveer 2 uur bij kamertemperatuur rusten.
- Neem een ruime koekenpan en doe daarin voor de vulling de boter, de stukjes zure appel, de uien, en de stukjes bleekselderij.
- Bak dit gedurende 10 minuten, totdat ui en bleekselderij gaar zijn. Wel regelmatig roeren.
- Doe in een andere koekenpan de 2 theelepels zonnebloemolie, en rooster hierin de noten. Ook weer regelmatig roeren totdat de noten goudbruin zijn.
- Het appel-uimengsel doe je samen met de blokjes brioche en de kippenbouillon een schaal. Meng dit goed door elkaar.
- Het gewelde fruit afgieten en erbij doen, samen met de noten en de rest van de ingrediënten voor de vulling.
- Oven voor verwarmen op 230 graden.
- Doe de witte wijn en de gesmolten boter in een schaal en leg de kaasdoek in het mengsel.
- De binnenkant van de kalkoen kruiden met peper en zout, en vullen met de vulling.
- Neem een grote ovenschaal en leg de groenten in de ovenschaal. Leg de kalkoen met de borst omhoog op de groenten.
- Haal het kaasdoek uit de schaal en bedek de kalkoen hiermee.
- De schaal in de oven plaatsen en ongeveer 30 minuten bakken.
- Smeer vervolgens het kaasdoek en de onbedekte stukken in met het kookvocht uit de ovenschaal.
- De oventemperatuur verlagen tot 175 graden.
- Als de groente te donker worden kun je water water of bouillon toevoegen.
- Weer in de oven plaatsen gedurende ongeveer 2,5 uur.
- Haal nu voorzichtig de kaasdoek van de kalkoen en smeer de kalkoen weer in met kookvocht.
- Weer een uur in de oven, maar na een half uur de kalkoen weer insmeren, en na een uur ook.
- De kernthermometer in het dikste gedeelte van de dij steken. Als de temperatuur 82 graden is, en die van de vulling tussen de 60 en de 70 graden, is de kalkoen klaar.
- Als de temperatuur nog niet goed is, de kalkoen weer insmeren en gedurende 20 minuten weer in de oven bakken.
- De kalkoen uit de oven halen en 20 tot 30 minuten laten rusten.
- Ondertussen zeef je de sappen uit de ovenschaal. Laat het kookvocht even staan zodat het vet boven komt drijven. Schep het vet er vanaf.
- Meng de bouillon met de bloem, met een vork.
- Zet de ovenschaal op het fornuis en voeg het zojuist gemaakte mengsel toe.
- Met een houten lepel kun je de aangekoekte resten uit de ovenschaal los schrapen.
- Breng de jus aan de kook, en laat het even koken zodat het kan indikken. Eventueel nog kruiden met peper en zout.
In 100 gram Kalkoen zit circa 21,8 gram eiwit, 0 gram vezels, 6 gram vet, 0 gram koolhydraten.