Hoe lang moet koolvis bakken? Koolvis, of zwarte koolvis, is een vis uit de familie van de kabeljauw. Deze witvis wordt vaak op de Atlantische oceaan gevangen, en kan wel worden gezien als een typische Nederlandse vis.
Althans de vis wordt vaak in Nederland gegeten, en soms zelfs zonder het door te hebben.
Als in een supermarkt witvis koopt uit de vriezer, is dit vaak koolvis. Soms ook wordt het als kabeljauw of zalm verkocht. In Duitsland wordt deze vis verkocht onder de naam seelachs, en ook daar wordt het vaak gegeten.
Aanvoer en aankoop
Koolvis kun je in Nederland eigenlijk het hele jaar door vers kopen, hoewel de meeste vis in de maanden januari tot april wordt aangevoerd.
De prijzen voor deze vis liggen een stuk lager dan die van kabeljauw, soms schieten de prijzen ineens naar boven, en dit hangt voornamelijk af van vraag en aanbod op de wereldwijde markt.
Je kunt de vis, vaak in de vorm van filet, in de supermarkt kopen. Soms ver, soms uit de vriezen. En natuurlijk kunnen de koolvisfilets op de markt en bij de visboer verkocht worden.
Het voordeel van filets is natuurlijk dat je de koolvis niet meer schoon hoeft te maken, maar ook bij een hele koolvis wil de visboer je graag helpen door de vis voor je schoon te maken.
Koop je in de supermarkt voor verpakte koolvisfilets, let dan vooral op de kleur van de vis. Ziet het er wat glibberig uit, koop deze filets dan niet.
Hoe koolvis bewaren en schoonmaken
Heb je koolvisfilets gehaald, dan kun je deze in de originele verpakking nog 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Dat kan bij een hele koolvis ook op deze manier.
Zit de vis niet in een verpakking, verpak de vis dan in een plastic verpakking, en leg de vis op de onderste plank van de koelkast. Invriezen is overigens ook mogelijk.
Het is overigens beter om de visfilets niet te lang te laten liggen als ze vers zijn. Beter nog om de vis dezelfde dag te bereiden.
Heb je visfilets gekocht die ingevroren zijn, laat deze dan voor gebruik in de koelkast ontdooien. Doordat het ontdooien langzamer gaat, blijven structuur en smaak beter behouden.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon kun je uitgaan van 200 tot 250 gram als je een hele koolvis hebt. Bij visfilet kun je uitgaan van 150 tot 200 gram koolvis per persoon.
Wat kun je met Koolvis maken?
Koolvis kan gebruikt worden in vissoep, maar wordt meestal als filet gebakken of gefrituurd.
De vis wordt vaak gebruikt om fish and chips te maken. Je kunt koolvis ook in stoofschotels of ovenschotels gebruiken.
Hoe lang moet Koolvis bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 Koolvisfilets
- 2 Theelepels bloem
- 4 Theelepels Olijfolie
- Zout en peper
Instructies
- De bloem met naar smaak zout en peper mengen, en daarin de koolvisfilets leggen met het vel naar beneden.
- De olie in een koekenpan verhitten.
- Leg de filets met de huid nar beneden in de olie, en bak de vis in 3 tot 5 minuten totdat de vis nagenoeg niet meer doorzichtig is.
- Dan de filets omdraaien en nogmaals 1,5 tot 3 minuten bakken. De filets zijn klaar als ze ondoorzichtig zijn geworden.
- Om zeker te zijn steken we een metalen pin in de visfilet. Na 10 seconden haal je de pin er weer uit. Violet het gedeelte dat uit de vis komt koud aan, de vis moet nog enkele minuten gebakken worden. Is de pin warm, dan is de vis klaar om te serveren.
In 100 gram koolvis zit circa 18 gram eiwit, 0 gram vezels, 0,4 gram vet, 0 gram koolhydraten.