Hoe klapstuk bereiden? Klapstuk is na 2 uur bereiden klaar.
Dit vlees wordt in Nederland normaal gesproken vaak bij een ander typisch Nederlands gerecht gegeten, hutspot, maar kan vanzelfsprekend ook bij andere gerechten gegeten worden.
Het vlees komt van de korte ribben, een deel in de borst van runderen, en is doorregen met kleine vetrandjes. En dat zorgt er voor dat het een stuk vlees is met veel smaak.
Klapstuk is geschikt om als stuk vlees mee te koken, en wordt dus meestal niet gebakken maar gekookt. Vandaar dat het vlees meestal bij een stamppot gegeten wordt.
Maar het koken duurt meestal wel wat langer dan je bij andere soorten vlees gewend bent.
Het koken duurt ongeveer 110 tot 180 minuten.
Daarnaast kan klapstuk ook gesmoord worden, of gestoofd. Bij beide bereidingsmethoden ongeveer 110 tot 180 minuten.
Hieronder zullen we klapstuk bereiden op een traditionele manier, dus met hutspot.
Aanvoer en aankoop
Klapstuk kun je bij de slager doorgaans het hele jaar door kopen, maar niet alle supermarkten hebben dit vlees altijd in het assortiment zitten.
In de wintermaanden meestal wel, maar ook dan hebben sommige supermarkten dit vlees niet.
Dat komt omdat steeds minder mensen klapstuk eten, want het is een soort vlees dat een beetje uit de mode dreigt te raken.
Hoe Klapstuk bewaren
Klapstuk kun je, maar dat is van toepassing op de meeste stukken vlees, niet al te lang in de koelkast bewaren, maximaal 2 dagen. En dan moet het vlees nog goed verpakt worden.
Dit vlees kan overigens ook goed in de vriezer bewaard worden, tot wel 9 maanden.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 100 tot 125 gram klapstuk per persoon.
Hoe klapstuk bereiden?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 900 Gram Bloemige aardappelen
- 500 Gram Klapstuk
- 3 Eetlepels Boter
- 500 Milliliter Runderbouillon
- 10 Jeneverbessen
- 4 Kruidnagels
- 700 Gram Winterwortel
- 5 Uien
- Grove mosterd
Instructies
- Leg de stukken klapstuk tussen twee vellen vershoudfolie en sla het plat met een vleeshamer of met de onderkant van een steelpan.
- Een eetlepel boter in een gewone pan verhitten en hierin het vlees aan alle kanten aanbakken.
- Doe de bouillon erbij, en ook de jeneverbessen en kruidnagels.
- Breng het geheel aan de kook, en hou het 2 uur tegen de kook aan. Zo kan het vlees rustig gaar worden.
- Wortels schoonmaken en in blokjes snijden.
- Schil de aardappelen en snij grote aardappelen kleiner.
- Uien schoonmaken en in ringen snijden.
- Na 2 uur halen we het vlees uit de pan.
- Schenk de bouillon door een zeef in een grote pan om de stamppot te maken.
- Voeg wortel en ui toe, en breng het aan de kook.
- Leg het vlees weer terug in de pan, boven op de wortelen.
- Deksel op de pan doen en 10 minuten laten koken.
- Doe na 10 minuten de aardappelen erbij en laat het geheel ongeveer 15 minuten koken.
- Haal nu het vlees uit de pan, leg het op een bord, en dek het af met aluminiumfolie.
- De aardappelen en groente afgieten en stamp het tot een stamppot.
- Voeg de rest van de boter toe om het lekker smeuïg te maken.
- Het vlees in stukken snijden.
- De stamppot met klapstuk en grove mosterd serveren.
In 100 gram Klapstuk zit circa 20,4 gram eiwit, 0 gram vezels, 9,4 gram vet, 0 gram koolhydraten.