Site Overlay
Kwartel bakken

Kwartel bakken

Hoe lang moet kwartel bakken? Een kwartel is na 15 minuten bakken gaar.

Een kwartel is een kleine vogel die familie is van de fazant, maar wat kleiner.

Wat smaak betreft, is het vlees zacht en licht van smaak, zonder dus een zware wildsmaak. En dat komt voornamelijk omdat het vogeltje voornamelijk zaden van onder andere grassen en granen eet, naast zaden van kruiden en knollen.

Vanzelfsprekend zijn de in het wild leven kwartels beschermd, en dat geeft al wel aan dat het vlees dat je bij de poelier kunt kopen, soms zelfs in de betere supermarkt, gekweekt vlees is.

Daardoor is de smaak wel iets minder dan van een in het wild levende vogel, maar het blijft een delicatesse, net als overigens kwarteleitjes.

Aanvoer en aankoop

Kwartel kun je dus soms bij de betere supermarkt in het assortiment vinden, maar dan voornamelijk rond de feestdagen in december, en soms rond Pasen.

In de rest van het jaar zul je echter naar een poelier moeten of naar een slager die ook gevogelte heeft.

Hou er ook rekening mee dat je kwartel soms zult moet bestellen, en dat het dus niet uit voorraad leverbaar is.

Hoe Kwartel bewaren

Kwartel kun je het beste in de koelkast bewaren, bij 4 graden. Bewaar de vogel in de originele verpakking waarin de slager of poelier het heeft verpakt. Daarin kan het gevogelte 4 tot 7 dagen bewaard worden.

LEES OOK: Frikandel bakken

Wel is het zo dat de smaak wat minder wordt als je het langer bewaard. Bij voorkeur dus binnen 1 tot 2 dagen bereiden.

Het vlees kan ook worden ingevroren, ingevroren kan het tot 9 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 500 gram gevogelte per persoon. Daarin zitten de botjes en dergelijke al inbegrepen. Bij puur vlees moet je rekening houden met ongeveer 125 tot 200 gram.

Aangezien een kwartel niet echt groot is, en dus ook niet veel vlees heeft, wordt meestal uitgegaan van één kwartel per persoon.

Hoe kwartel bakken?

Kwartel wordt vaak puur natuur gebakken, dus zonder kruiden en andere toevoegingen. Hier voegen we wat verse rozemarijn toe.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 18 minuten
Rustijd 10 minuten
Totale tijd 58 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 190 kcal

Equipment

  • Braadpan

Ingrediënten

  • 4 Kwartels
  • 5 Eetlepels Goede olijfolie
  • 3 Takjes Rozemarijn
  • Zout en peper

Instructies

  • Ruim een half uur voor het bakken uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Het gevogelte met keukenpapier droog deppen
  • Doe een goede scheut olijfolie in een braadpan, verhit dit op een hoog vuur, en leg voorzichtig de kwartels in de braadpan.
  • Op een hoog vuur in ongeveer 3 minuten aan beide kanten bruin bakken.
  • Vuur verlagen, de takjes rozemarijn in de olie doen, en het vlees met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten braden.
  • Om de vijf minuten wat bakvet uit de pan met een lepel over de kwartels gieten.
  • Haal het gevogelte uit de pan, voeg zout en peper naar smaak toe, en dek het af met aluminiumfolie.
  • Laat het 5 tot 10 minuten rusten voordat het geserveerd wordt.
Trefwoord Kwartel bakken

In 100 gram kwartel zit circa 19,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 12,5 gram vet, 0,1 gram koolhydraten.

LEES OOK: Satévlees bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.