Hoe lang moet kalfsoester bakken? Kalfsoester is na 3 minuten bakken gaar.
Kalfsoester is een soort vlees dat soms ook wel eens een kalfslapje genoemd wordt, en eigenlijk een plakje van de kalfshaas is. Soms ook wel van de bovenbil.
Het is vlees dat snel aan beide kanten gebakken wordt, en wel gezien wordt als een luxe stuk vlees.
Dat komt omdat het een erg mals stukje vlees is, als het tenminste op de juiste manier gebakken wordt. Het is doorgaans ook een vleessoort dat een beetje duurder is.
Dat hoeft overigens helemaal niet moeilijk te zijn.
Aanvoer en aankoop
Net als bij andere meer luxere en dus duurdere soorten vlees, heeft niet ieder supermarkt het hele jaar door kalfsoester in het assortiment.
Vaak wel tijdens de feestdagen in december, en bij andere hoogtepunten in het jaar.
In die perioden heeft de slager dit vlees wel in het assortiment, en daar kun je het vlees dan ook het hele jaar door verkrijgen.
Overigens is het een edel stuk vlees. De kwaliteit van de slager is weliswaar ietwat duurder, maar ook ietwat beter. Dat wil overigens niet zeggen dat kalfslapjes uit de supermarkt minder lekker zijn.
Hoe Kalfsoester bewaren
Kalfsoester, maar dat is van toepassing op de meeste soorten vlees, kun je het beste nooit langer dan twee dagen bewaren in de koelkast.
En als je dit vlees bewaard in de koelkast, altijd zoveel mogelijk goed verpakken. Bijvoorbeeld in het vetvrije papier waarin de slager het vaak verpakt, of in een plastic bakje dat goed is afgesloten.
Koop je het in de supermarkt, dan zit het vaak luchtdicht in plastic, end aar kan het ook prima in bewaard worden.
Je kunt het echter ook invriezen. Ook luchtdicht verpakken, en in de vriezer kan het vlees doorgaans 3 maanden bewaard worden.
Hoeveelheid per persoon
Normaal gesproken gebruik je één kalfsoester per persoon, vaak van tussen 70 en 125 gram.
Hoe Kalfsoester bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 Kalfsoesters
- 4 Eetlepels vloeibare bakboter
Instructies
- Als het vlees op kamertemperatuur is, droog deppen met keukenpapier.
- De boter in een koekenpan op een hoog vuur verhitten.
- Als de boter bruin kleurt leg je de oesters er voorzichtig in.
- Bak de kalfsoester in een minuut rondom bruin.
- Vuur verlagen en het vlees gedurende 3 minuten laten bakken. Het vlees in beweging houden en ook omdraaien.
- Haal het vlees uit de pan en verpak het gedurende 2 minuten in aluminiumfolie om te laten rusten.
- Daarna bestrooien met zout en peper naar smaak.
In 100 gram kalfsoester zit circa 20,2 gram eiwit, 0,14 gram vezels, 2,2 gram vet, 0 gram koolhydraten.