Hoelang moet forel bakken? Forel is na 5 minuten aan beide kanten bakken klaar.
Forel is een populaire vis die tegenwoordig zelfs in kweekvijvers in Nederland wordt gekweekt. Deze vissen, die je vaak ook zelf mag vangen, zijn zelfs van prima kwaliteit.
Daarnaast is forel ook in goede kwaliteit te koop bij de viswinkels en gespecialiseerde visafdelingen van supermarkten.
Bij de viswinkel is vaak ook forel in diverse soorten te koop, en uit diverse landen. Zo is bijvoorbeeld de Alaskaforel erg populair, en ook de grotere zeeforel is tegenwoordig gewoon in Nederland te koop.
Voordat je echter van deze erg lekkere vis kunt genieten, moet je wel weten hoe je het beste deze vis kunt bereiden.
Zelf schoonmaken
Forel kun je zelf schoonmaken. Dat wil zeggen de schubben eraf halen en de ingewanden verwijderen. Als je de vis koopt bij een viswinkel kun je vragen of ze dit voor je willen doen.
Hoeveelheid per persoon
Reken voor een hele forel op ongeveer 200 tot 250 gram per persoon. In geval van een filet kun je uitgaan van 150 tot 200 gram per persoon.
Hoe lang moet forel bakken?
Equipment
- Koekenpan
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 800 Gram Forel
- Boter of olie
Instructies
Meestal wordt forel in een pan gebakken.
- Daartoe smelt je boter of je verhit goede olijfolie in een braadpan of koekenpan.
- De pan op een middelhoog vuur warm laten worden.
- Leg de schoon gemaakte forel in een ondiepe schaal en strooi zout en peper, eventueel ook bloem of iets dergelijks, over beide kanten van de vis.
- Zet het vuur hoger, en leg voorzichtig de hele vis in de pan. Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten.
- Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Een andere methode om een forel te bakken is in de oven, of op de barbecue.
- Daartoe verwarm je de oven voor op 180 graden, en doet boter of goede olijfolie in koekenpan.
- Strooi weer zout en peper over de vis, en eventueel bloem of andere kruiden, en bak de forel in de braadslede of ovenschaal.
- Bak de forel gedurende 1 tot 2 minuten in de koekenpan.
- Leg een beetje boter of olijfolie in de braadslede of ovenschaal en doe de forel over van de koekenpan in de ovenschaal. Nog handiger is overigens een speciale pan die ook in de oven kan.
- Je kunt overigens gewone boter ook vervangen door kruidenboter, en in de braadslede of ovenschaal kun je ook hele takjes diverse kruiden, uien, knoflook, en dergelijke bijvoegen voor nog meer smaak.
- Bak de vis nu gedurende 10 tot 12 minuten in de oven.
Per persoon circa 0 gram vezels, 2 gram koolhydraten, 6 gram vet, 19 gram eiwit.