Hoe lang moet kabeljauwhaas bakken? Na 6 minuten bakken is kabeljauwhaas gaar.
Kabeljauwhaas word liefkozend soms ook wel een kabeljauwhaasje genoemd, maar bij onze visboer zijn ze vaak groot genoeg om de visfilet gewoon een haas te noemen.
En dat geeft al aan wat het eigenlijk is, maar eigenlijk ook weer niet.
Het lijkt dus op een kabeljauwfilet, maar wordt gesneden uit het dikkere gedeelte de kabeljauw van de rug of van de bovenzijde.
Het is dus een dikker stuk vis als de normale visfilet. En uiteraard is dit stuk kabeljauw helemaal zonder graten.
Het wordt gezien als een delicatesse, maar is daardoor ook een stukje duurder.
Doordat het een dikker stuk vis is, is de bereiding ietwat anders dan bij een normale kabeljauwfilet.
Aanvoer en aankoop
Kabeljauw jun je tegenwoordig het hele jaar door bij de viswinkel, of bij de visafdeling van grotere supermarkten kopen, en dus doorgaans ook kabeljauwhaas.
Soms zul je het echter moeten voorbestellen, omdat het niet altijd vers geleverd kan worden. In dat geval komt het uit de koeling.
Bij supermarkten zonder visafdeling en discounters, zul je dit stuk vis niet snel tegenkomen, hooguit een keer rond de feestdagen.
Hoe Kabeljauwhaas bewaren
Als je een stuk kabeljauwhaas hebt gekocht, eet het dan gelijk dezelfde dag op. Het kan eventueel in de koelkast kort gewaard worden, maar de volgende dag wordt de kwaliteit al minder, en dat is zonde van de mooie vis.
Wel kun je het invriezen, en daar ongeveer 6 maanden bewaren. Ontdooien overigens het beste langzaam in de koelkast.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon bedraagt 1 kabeljauwhaas per persoon. Vaak is het verkrijgbaar in 100 gram, 150 gram, of 200 gram. Het stuk van 200 gram is dan eigenlijk bedoelt voor 2 personen.
Hoe kabeljauwhaas bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 Kabeljauwhaasjes
- Boter
- 1 Ei
- Paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- Ei los kloppen.
- Doe het geklopte ei in een diep bord, en het paneermeel in een ander diep bord.
- Dep met keukenpapier de haasjes droog, en kruid beide kanten met zout en peper.
- Haal de haasjes eerst door het geklopte ei zodat het helemaal bedekt is met ei, en vervolgens door het paneermeel . Zorg dat het aan beide kanten bedekt is met paneermeel.
- Klop eventueel het teveel aan paneermeel eraf.
- Boter in een koekenpan verhitten totdat de boter bruin wordt.
- Leg voorzichtig de haasjes in de warme boter, en bak de vis aan beide kanten gaar. Dit duurt ongeveer 6 minuten, waarbij je de vis regelmatig moet omdraaien.
In 100 gram kabeljauw zit circa 16,4 gram eiwit, 0 gram vezels, 0,7 gram vet, 0 gram koolhydraten.