Hoe lang moet een Zigeunerschnitzel bakken? Zigeunerschnitzel bak je in 8 minuten gaar.
Zigeunerschnitzel heeft een toch ietswat andere bereiding dan een gewone schnitzel, en dat komt natuurlijk voornamelijk door de saus en de groenten die er traditioneel op geserveerd worden.
Het is in feite een schnitzel met paprikasaus, en het vlees komt van oorsprong uit de Oostenrijkse en Duitse keuken. Want daar kan een schnitzel op veel verschillende manieren gebakken worden, er zijn zelfs speciale restaurants die alleen dit vlees serveren, in talloze variatie.
Deze schnitzel met paprikasaus is dus een specialiteit, het vlees wordt overigens ook wel eens Hongaarse schnitzel genoemd. Dat land hoorde ooit bij het Oostenrijkse keizerrijk.
Het is in ieder geval een bijzonder lekker stukje vlees, dat misschien niet altijd even makkelijk te maken is, maar wel lekker als je de bereiding onder de knie hebt.
Aanvoer en aankoop
Allereerst moeten we even stilstaan bij het soort vlees dat gebruikt wordt. Van oorsprong wordt een schnitzel van kalfsvlees gemaakt, maar dat kan soms best wel duur zijn.
Daarom kom je vaak schnitzel tegen van varkensvlees of zelfs van kip.
Voor beide valt wat te zeggen, maar dat is voor een deel ook afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur. Beide soorten vlees kunnen als alternatief gebruikt worden.
Kipschnitzels en varkensschnitzel kunnen bij de meeste supermarkten gekocht worden, ook kalfsschnitzel zal soms wat minder makkelijk te kopen zijn. Vaak heeft de slager, of de supermarkt met een eigen slagerij, wel kalfsschnitzel in het assortiment.
Wat vaak ook een probleem is bij de supermarkt, naast het vlees dat in die plastic bakjes verkocht wordt en waarvan je eigenlijk niet kunt zien of het vlees van goede kwaliteit is, is dat de schnitzel in de supermarkt vaak erg dik is. En dat is vooral het geval als deze al gepaneerd is.
Dan zien je een dikke laag paneermeel, en daaronder een perfect dunne schnitzel. Door de laag paneermeel is het voor de winkel goedkoper, en de klant koopt dus altijd te duur in.
Koop dus bij voorkeur noot een gepaneerde schnitzel, maar een ongepaneerde. Is het vlees dan nog te dik, gebruik de vleeshamer om het dunnen te slaan, en paneer het vlees daarna zelf met behulp van eieren en zelf gemaakt paneermeel.
Hoe Zigeunerschnitzel bewaren
Als je dit vlees zelf gaat maken zul je het vlees meestal ongebakken en apart van de saus of de ingrediënten voor de saus bewaren.
Schnitzel kun je het beste in de originele verpakking bewaren, en kun je dan nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Het vlees kun je overigens ook invriezen, maar slechts 4 tot 6 weken ingevroren bewaard worden.
Gebakken schnitzel, bijvoorbeeld inclusief de paprikasaus, kun je ook maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, in dat geval het beste bewaren in een afgesloten plastic bakje.
Ook invriezen is mogelijk, maar lager bewaren dan een maand in de vriezer raden we af. Overigens kun je in dat geval het beste alleen het vlees invriezen, en de saus niet.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid schnitzel per persoon bedraagt 100 tot 125 gram. Bij een gepaneerde schnitzel is dat 125 tot 150 gram per persoon. De saus niet mee gerekend, die komt er dus nog apart bij.
Hoe Zigeunerschnitzel bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
Voor de Zigeunerschitzels
- 3 Varkensschitzels
- 1 Geklutst ei
- Paneermeel
- Bloem
- Zout en peper
- Vloeibare boter
Voor de Paprikasaus
- 2 Rode paprika’s in reepjes gesneden
- 1 Grote ui schoon gemaakt in de grove stukken gesneden
- 1 Teentje Knoflook schoongemaakt en fijn gehakt
- 200 Milliliter Water
- Half Groentebouillonblokje
- 100 Gram Champignons schoon geboend en in stukjes gesneden
- 2 Augurken in stukjes gesneden
- 1 Theelepel Mild paprikapoeder
- Halve theelepel Gemalen chiliflakes
- 2 Eetlepels Tomatenpuree
- 1 Theelepel Maizena
- 2 Eetlepels ketchup
- Olijfolie
Instructies
Bereiding saus
- Een scheut olijfolie in een koekenpan verhitten en hierin ui en knoflook gedurende 5 minuten fruiten.
- De paprika en de champignons toevoegen en 3 minuten mee laten bakken.
- Paprikapoeder, chili flakes, tomatenpuree, en ketchup toevoegen en een minuut mee bakken.
- Het halve bouillonblokje erboven verkruimelen, en het water erbij gieten.
- Nu goed doorroeren totdat de saus egaal wordt.
- De stukjes augurk toevoegen en 5 minuten op een zacht vuur laten pruttelen.
- Maizena met een eetlepel water vermengen, en hiermee de saus dikker maken. Verwarm de saus nog ongeveer 5 minuten.
Bereiding schnitzels
- Bestrooi de schnitzel met zout en peper aan beiden kanten.
- Neem drie diepe borden. Doe er achtereenvolgens bloem in, het geklutste ei, en het paneermeel.
- Haal het vlees eerst door de bloem met beide kanten, dan door het geklutste ei met beide kanten, dan door het paneermeel met beide kanten. Kop de schnitzel nu goed uit zodat overtollig paneermeel er weer afvalt.
- Boter in en koekenpan verhitten en op een middel hoog vuur de schnitzels aan beide kanten aanbakken.
- Vuur verlagen en de schnitzels in 8 minuten bakken, wel af en toe omdraaien.
- Uit laten lekken op keukenpapier, op 3 borden leggen, en de saus erover scheppen.
In 150 gram zigeunerschnitzel zit circa 30,9 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 4,2 gram vet, 12,2 gram koolhydraten.