Hoe lang moet aardappelchips bakken? Aardappelchips is na 2-3 minuten bakken klaar.
En daarbij maakt het niet uit of je zout of een kruidenmix toevoegt. Bij beide soorten chips is de bakduur hetzelfde, de kruiden of het zout worden pas na het bakken toegevoegd.
Het is één van de meest geliefde snacks, populairder nog dan het patatje halen.
En ondanks dat er tegenwoordig heel veel smaken te koop zijn, zijn de zoute aardappelchips of die met paprika gekruid, nog steeds het meest populair.
Natuurlijk kun je de chips ook in andere soorten en vormen maken. Denk maar eens aan ribbelchips, of de dunne frietjes.
We zeggen er wel bij dat het halen van een zak chips natuurlijk makkelijker is, maar de smaak is van zelf gemaakte chips beter. Misschien even oefening nodig, maar dat is alles.
Aanvoer en aankoop
Normaal gesproken koop je een zak chips is de winkel. Die zijn altijd op voorraad.
Net als trouwens de aardappels waarvan aardappelchips gemaakt wordt. In dat geval moet je wel een vastkokende aardappel gebruiken.
Is een aardappelsoort goed om er patat van te maken, dan kun je er ook aardappelchips van maken.
En dat is dan meteen ook het enige waar je op moet letten.
Hoe aardappelchips bewaren en schoonmaken
Aardappelchips bewaar je het beste in een zoveel mogelijk luchtdicht afgesloten zak of bakje.
Je kunt chips niet in de koelkast bewaren, omdat de koelkast eigenlijk heel vochtig is. De chips zou niet uitdrogen maar kan wel heel nat worden. En dat is niet lekker.
Wist je trouwens dat je aardappelchips ook prima kun invriezen? Heel simpel hoef je alleen de afgesloten zak chips in de vriezer te leggen.
Hoeveelheid per persoon
Bij chips kun je rekenen op 50 gram per persoon, natuurlijk afhankelijk van hoeveel trek je in chips hebt.
Wat kun je met aardappelchips maken?
Denk nu niet dat aardappelchips alleen als snack gegeten wordt.
Kroepoek eet je immers ook bij bijvoorbeeld nasi of bami. En zo zijn er diverse gerechten waar je aardappelchips door moet doen.
Hoe lang moet aardappelchips bakken?
Equipment
- friteuse
Ingrediënten
- 600 Gram Vastkokende aardappelen
- Zout of paprikapoeder
- Zonnebloemolie
Instructies
- Schil de aardappelen met een dunschiller.
- Wassen en goed drogen.
- De friteuse vullen met zonnebloemolie en verhitten.
- Snij of schaaf de aardappelen in plakjes, niet te dun maar zeker niet te dik.
- Dep de plakjes met keukenpapier goed droog.
- Doe een handje vol in de friteuse en bak de aardappelchips in twee tot drie minuten gaar.
- Uit laten lekken en in een bakje doen.
- Zout of paprikapoeder erover doen naar smaak en goed verdelen over de chips. Dat gaat het makkelijkst door een deksel op de bak te doen en goed te mengen.
- Dit doe je met de rest van de plakjes aardappel op dezelfde manier.
In 100 gram circa 18 gram eiwit, 17 gram vet, vezels 0 gram.