Hoe lang moet andijvie koken? Andijvie is na 15 minuten koken klaar.
Andijvie is een typisch Nederlandse groente die je in tal van gerechten kunt gebruiken. Bovendien kun je andijvie in de supermarkt en bij de groenteboer gesneden kopen, maar je kunt vanzelfsprekend ook een krop andijvie kopen.
Een krop andijvie heeft voordelen, maar gesneden andijvie kopen heeft natuurlijk ook voordelen.
Bij gesneden andijvie krijg je simpel de hele krop andijvie, maar die is dan gesneden. Koop je een krop heb je het voordeel dat je het hart van de krop kunt gebruiken. De groene en donkergroene delen van andijvie kun je eigenlijk overal voor gebruiken.
Voor de stamppot, voor andijviesoep, om de andijvie te kopen, en ga zo maar door. Het hart van de krop andijvie, is lichtgroen tot vaak gelig van kleur. Dat is eigenlijk het meest lekkere gedeelte van de krop andijvie. Dit is erg geschikt om rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade. Natuurlijk kun je het gele gedeelte ook in alle andere gerechten gebruiken.
Aanvoer en aankoop
Verse andijvie kun je het hele jaar door kopen. Natuurlijk komt het niet altijd van de volle grond, maar Nederlandse andijvie wordt ook in kassen gekweekt.
Let bij de aankoop vooral op de kleur, groen met een geel hart in de krop, en absoluut geen verlepte bladeren. De bladeren mogen ook niet beschadigd wijn. Andijvie zit vol water, en dus kan de groente snel verleppen.
Daarnaast mag de onderkant van de krop, daar waar de wortels zaten voordat de krop geoogst werd, niet bruin en niet vochtig zijn.
Hoe andijvie bewaren en schoonmaken
Zoals je zonet al kon lezen zit andijvie vol water. Daardoor is toch ook een wat kwetsbare groente die gevoelig is voor te warm bewaren. Dan verlept de groente snel.
Ook gesneden andijvie, die je koopt in een plastic zak, kan snel verleppen. Het plastic zakje zorgt er voor dat de groente te warm word in het plastic zakje. Bij een krop heb je daar veel minder last van, en doorgaans is een krop ook goedkoper.
Er is nog een soort, die we krulandijvie noemen. Deze soort is nog kwetsbaarder.
Koop je een zakje gesneden andijvie, kijk goed naar de houdbaarheidsdatum of nog beter de verpakkingsdatum. Een zakje gesneden andijvie uiterlijk de dag na aankoop gebruiken, wel in de koelkast bewaren.
En verse krop andijvie kun je nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Voor gebruik eventueel de buitenste of vieze bladeren er af snijden.
Andijvie invriezen kan ook prima. Was en snij de groente, en blancheer de andijvie 2 minuten. Invriezen in bakje of zakje, en de groente is 12 maanden houdbaar bij minus 18 graden.
Hoeveelheid per persoon
300 tot 400 gram rauwe andijvie per persoon. Bij het koken zal de groente nog slinken. Gebruik je de andijvie rauw in een salade dan is 250 gram tot 300 gram voldoende.
Wat kun je met andijvie maken?
- Stamppot rauwe andijvie, vaak in het oosten van Nederland stimpstamp genoemd.
- Gekookt, bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en een stukje vlees.
- Op de pizza, net als bijvoorbeeld rucola.
- Andijviesoep.
Hoe lang moet andijvie koken?
Equipment
- Grote pan
Ingrediënten
- 1500 Gram Andijvie
- Water
- Zout
Instructies
- Lelijke bladeren verwijderen, en de stronk er af snijden. Snij de andijvie in stukjes. Nu de andijvie goed wassen.
- Plaats een pan met een bodem water op het fornuis, doe de andijvie in de pan, en verwarm het water. Zout is niet nodig maar mag wel.
- Kook de andijvie op een zacht vuur in 15 minuten. Af en toe even omroeren.
- Giet de andijvie af in een vergiet.
Per persoon circa 1,7 gram vezels, 2,5 gram koolhydraten, 0,5 gram vet, 1,5 gram eiwit.