Hoe lang moet appelmoes koken? Appelmoes is na 15 minuten koken klaar.
Dat hangt natuurlijk wel een beetje af van welke soort je precies wilt maken, want haast iedere regio of ieder land heeft een eigen versie appelmoes.
In verschillende delen van Oostenrijk en Duitsland worden er bijvoorbeeld verschillende soorten bessen doorheen gedaan, terwijl we in Nederland graag kaneelpoeder door de appelmoes doen.
Het ligt er ook een beetje aan welke soort appels je gebruikt, en de hoeveelheid suiker die je wilt gebruiken.
Normaal gesproken gebruik je een zoetzure appelsoort, bijvoorbeeld Goudreinette, Elstar of Jonagold. Je kunt ook een hele zoete appel gebruiken of juist een hele zure.
Zolang de appels maar niet melig zijn, dan kun je er appelmoes van maken. En doe je het op de onderstaande manier is het veel lekkerder dan de soort die je in de supermarkt in blik of pot koopt.
Aanvoer en aankoop
Wil je zelf een lekkere appelmoes maken dan ben je simpelweg afhankelijk van de juiste soort appels, en bij voorkeur vers.
Tegenwoordig zijn appels vaak wel een groot deel van het jaar verkrijgbaar, die dan in de koeling van de leverancier worden bewaard. Toch komt het voor dat appels aan het begin van de zomer van mindere kwaliteit zijn, en de nieuwe oogst natuurlijk nog niet beschikbaar is.
Hou daar rekening mee, zeker als je de appelmoes wilt invriezen.
Meestal is de grootste aanvoer van appels aan het begin en het midden van de herfst. Dan zijn vaak de prijzen ook het laagste.
Verder is het helemaal niet erg als er plekjes aan de appels zitten. Die snij je er gewoon af. Deze plekjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan door hagelbuien. Natuurlijk mogen er geen rotte plekken aan de appels zitten.
Hoe Appelmoes bewaren en schoonmaken
Appelmoes kun je het beste in de vriezer bewaren als je de appelmoes langer wilt bewaren.
In de koelkast kun je appelmoes appelmoes nog 2 tot 3 dagen bewaren. Daarbij maakt het niet veel uit of het vers gemaakt is, of ontdooit uit de diepvries.
In de vriezer kun je appelmoes meedere maanden bewaren.
Deze lekkernij is overigens ook erg goed geschikt om in te wecken in potten of glazen.
Hoeveelheid per persoon
Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 100 tot 250 gram appelmoes per persoon.
Daarbij is het vanzelfsprekend sterk afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken.
Wat kun je met basmati rijst maken?
Appelmoes wordt meestal als bijgerecht gebruikt, of in een dessert verwerkt.
Als bijgerecht kun je het eigenlijk overal bij eten, maar je kun het bijvoorbeeld ook verwerken in een appelmoestaat of een appelmoescake.
Hoe lang moet appelmoes koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 0,5 Citroen
- 1 Kilo Appels (Goudreinette of Elstar of Jonagold)
- 100 Milliliter Water
- 1 Eetlepel Kristalsuiker
- 1 Theelepel Kaneelpoeder
Instructies
- De appels schillen, in vier stukken snijden, en het klokhuis verwijderen.
- Snij de appels in blokjes.
- Citroen uitpersen.
- Het water in een grote pan doen en de appelblokjes toevoegen. Voeg ook het citroensap toe, het kaneelpoeder, en de suiker.
- Aan de kook brengen en dan het vuur verlagen. Het moet zachtjes blijven koken gedurende 15 minuten. Wel regelmatig omscheppen.
- Na 15 minuten kun je het van het vuur halen. Laat je het zo dan heb je een appelcompote met stukjes appel. Wil je liever een gladde appelmoes hoef je het alleen nog maar met een staafmixer of keukenmachine te pureren.
In 100 gram aardpeer circa 0,2 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 0,2 gram vet, 17 gram koolhydraten.