Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Bloemkool frituren

Bloemkool frituren

Hoe lang moet bloemkool frituren? Bloemkool is na 2-3 minuten frituren klaar.

Meestal wordt bloemkool toch wel gekookt gegeten. Soms worden de roosjes ook gebakken of in een roerbakgerecht of wokgerecht verwerkt.

Het frituren van de groente, maar goed wat kun je niet allemaal in de friteuse bereiden, is deze soms toch wel als saai omschreven groente op een hele spannende manier klaarmaken.

Heerlijk met zoete chilisaus, een gebakken braadworst, en gebakken aardappeltjes of met patat.

Aanvoer en aankoop

Bloemkool is het hele jaar door te koop bij zowel de supermarkt als bij de groenteboer, maar soms niet uit Nederland.

Dat is toch wel de beste bloemkool, als deze uit Nederland komt. Soms komt de groente uit landen als Spanje, Italië, of Frankrijk. Op zich natuurlijk niets mis mee, maar soms stinkt de groente dan toch wel bijzonder sterk tijdens het koken.

Maar goed, hier frituren we de bloemkoolroosjes en dus heb je geen last van eventuele stank door het koken.

De bloemkool moet eigenlijk wit en vers zijn. Omdat we de groente hier gaan frituren hoeft de groente niet hagelwit te zijn, natuurlijk wel vers en stevig.

De groente krijgt een mantel, dus eventuele minder witte plakken zie je niet meer na het frituren.

Een ideale gelegenheid om de groente te verwerken in een heerlijk gerecht als deze niet helemaal een schoonheidsideaal is.

Wat wel belangrijk is, is dat je de groente niet te lang bewaard in de koelkast. Verwerk je de groente binnen een dag na aankoop, dan kun je zelfs de bloemkool in roosjes snijden, en dus ook de stronk en het blad er af snijden.

Duurt het wat langer voordat je de groente gaat frituren, dan het blad en de stronk er aan laten zitten, en de groente pas op het laatste moment in roosjes snijden.

Hoe Bloemkool bewaren en schoonmaken

Bloemkool kun je kort buiten de koelkast bewaren, maar in de koelkast is de groente nog drie dagen te bewaren.

Je kunt, want een hele kool neemt natuurlijk best wel wat plek in beslag, de bloemkool in roosjes snijden.

Maar doe dit alleen als je de roosjes binnen een dag gaat gebruiken, en die ene dag dan wel in de koelkast bewaren.

Overigens kun je de roosjes kort blancheren en dan invriezen. De groente is dan twaalf maanden houdbaar. Als je gefrituurde bloemkool wilt maken, blancheer dan roosjes 2 tot maximaal 3 minuten voordat je ze invriest.

Hoeveelheid per persoon

Hou rekening met 250 tot 300 gram bloemkoolroosjes als je deze groente gaat frituren

Wat kun je met Bloemkool maken?

Gefrituurde bloemkool is natuurlijk niet het enige gerecht dat je met deze groente gaat maken.

Je kunt de groente koken, wokken, bakken, roerbakken, en er bestaan zelfs recepten om bloemkoolijs te maken.

Afdrukken

Hoe lang moet bloemkool frituren?

Voor bloemkool frituren kun je een friteuse gebruiken, maar je kunt ook de olie in een braadpan verhitten. Gebruik geen frituurvet, maar bij voorkeur zonnebloemolie.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Bloemkool frituren
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 400kcal

Equipment

  • friteuse

Ingrediënten

  • 1,5 Liter Zonnebloemolie
  • 100 Gram Tarwebloem
  • 100 Gram Maizena
  • 1 Theelepel Bakpoeder
  • 2 Theelepel Knoflookpoeder
  • 250 Milliliter Kraanwater
  • 800 Gram Bloemkoolroosjes
  • Zout
  • Zoete chilisaus

Instructies

  • De olie in een friteuse of braadpan verhitten tot 180 graden.
  • De bloem, de maizena, het bakpoeder, en het knoflookpoeder in een kom mengen. Eventueel kun je nog naar smaak een snufje zout toevoegen.
  • Water toevoegen en tot een glad beslag roeren.
  • De bloemkool eventueel nog in niet al te grote roosjes snijden.
  • Haal een roosje door het beslag, en doe het roosje voorzichtig in het hete vet. In twee tot drie minuten bakken en dan uit laten lekken op keukenpapier.
  • Dit doe je ook met de rest van de roosjes.
  • Serveren met de chilisaus.

In 100 gram bloemkool zit circa 2 gram eiwit, 2,2 gram vezels, 0 gram vet, 2,5 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten