Hoe lang moet boerenkool koken? Boerenkool is na 15-20 minuten koken klaar.
Boerenkool zou waarschijnlijk in veel gezinnen voornamelijk tijdens de wintermaanden op het menu zal staan, en die wordt gezien als typisch Nederlands eten.
Niets is natuurlijk minder waar, want de groente wordt in veel andere landen gegeten, alleen dan vaak niet als stamppot. Want het prakken van groente en gekookte aardappelen is wel typisch Nederland eten.
Net als zuurkool wordt boerenkool ook bijvoorbeeld in Duitsland gegeten, aldaar Grünkohl genoemd. Vaak apart geserveerd bij gekookte aardappelen en ook vaak met Eisbein of Casseler rib.
In de Verenigde Staten en Canada is boerenkool de laatste jaren een ware opkomst doorgaan. Daar wordt de groente als een Superfood gezien, en daar hebben de Amerikanen natuurlijk gelijk in en wij weten dat al vele jaren.
Aanvoer en aankoop
Wij kennen in Nederland twee soorten boerenkool. Vers bij de groenteboer of versafdeling, en ingevroren in het vriesvak. Dat laatste is natuurlijk het hele jaar door verkrijgbaar, maar is qua smaak toch minder dan vers. Bovendien kun je eigenlijk alleen maar stamppot van deze boerenkool maken.
Verse boerenkool is echt een wintergroente. Vaak al voor de vorstperiode verkrijgbaar, maar pas lekker als er vorst over de plant is gegaan. Bij vorst gaat de plant namelijk ander smaken, hoewel we je natuurlijk niet zullen vervelen wat er precies in de plant gebeurt.
In ieder geval is boerenkool lekkerder als het gevroren heeft en de groente daarna pas geoogst wordt.
Boerenkool ligt vaak al in september in de winkels, dus voordat het buiten echt gevroren heeft. Wacht voor lekkere boerenkool dus nog eventjes tot het buiten vriest. De groente is doorgaans verkrijgbaar tot en met maart of zelfs nog in april.
Koop je in de winkel of bij de groenteboer boerenkool, dan hoort het blad een mooie donkere groene kleur te hebben. De groente mag natuurlijk niet geel zijn of verwelkt. De lekkerste boerenkool is van jonge, knapperige, en verse bladeren.
Hoe boerenkool bewaren en schoonmaken
Boerenkool kun je het beste bewaren in de koelkast, en is dan gedurende ongeveer 5 dagen houdbaar. Zit het blad nog aan de stronk zelfs ietwat langer, hoewel de knapperigheid er wel vanaf gaat.
Verpakt in plastic, zoals voorgesneden boerenkool, wat korter. In plastic gaat de groente snel broeien. Dus 2 tot 3 dagen.
Boerenkool kun je natuurlijk ook prima invriezen. Het fabeltje dat dit bij gesneden boerenkool hetzelfde effect heeft als dat de vorst buiten over de boerenkoolplanten is gegaan, is inderdaad een fabel. Bij gesneden boerenkool leeft de plant immers niet meer.
Boerenkool kun je na even goed wassen, rauw invriezen. Je kunt de groente ook even 3 minuten blancheren.
Overigens kun je ook de stronken en stelen gewoon eten, maar die zijn vaak te hard voor stamppot. Je kunt er bijvoorbeeld wel soep van maken.
Hoeveelheid per persoon
Reken 250 gram per persoon bij boerenkool.
Wat kun je met boerenkool maken?
- Stamppot, vanzelfsprekend.
- In een salade, er zijn diverse heerlijke recepten.
- Gekookt, met bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vlees. Zoals dat bijvoorbeeld in Oostenrijk of Duitsland gegeten wordt.
- Iets aparts eten? Maak dan eens boerenkoolsoep.
- Diverse ovenschotels.
Hoe lang moet boerenkool koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Boerenkool
- Water
- Eventueel zout
Instructies
- De bladeren van de stronken en stelen trekken of snijden. Vervolgens de bladeren in stukken snijden of plukken. Nu de groente goed wassen.
- Zet een pan met ruim water op het vuur. Doe de gewassen boerenkool in het water en een snufje zout.
- Laat de boerenkool gedurende 15 tot 20 minuten koken, met de desksel op de pan.
Bij stamppot boerenkool doe je eigenlijk hetzelfde, maar voeg je geschilde aardappelen toe in een verhouding 2 tot 1. Dus bijvoorbeeld 1000 gram aardappelen en 500 gram boerenkool.
Natuurlijk moet je dit na het koken van ongeveer 20 minuten nog stampen en er hoort vanzelfsprekend gebakken spek en rookworst bij.
Per persoon circa 2,5 gram vezels, 4 gram koolhydraten, 0,2 gram vet.
Koken in de magnetron
Boerenkool snijden of plukken en wassen. Met aanhangend water in een magnetronschaal doen.
De schaal afdekken en in de magnetron plaatsen kook de groente op 700 watt gedurende 5 tot 8 minuten. 1 tot 2 minuten laten nagaren.