Hoe lang moet cassave koken? Cassave is na 20 minuten koken klaar.
Het is een soort aardappel die ook wel maniok genoemd wordt. Soms wordt de cassave ook wel als groente gezien. Waaronder het valt is verder ook niet van belang, want het is een veelzijdig product.
Cassave komt voornamelijk uit Afrika, Azië, en Zuid-Amerika. Daar wordt het ook veelvuldig bij de maaltijd gebruikt, en wordt het eigenlijk net als aardappelen in Europa, gezien als basisvoedsel.
Cassave is bijzonder rijk aan vezels. Het is dan ook voedzamer als onze aardappel, maar het bevat weer veel minder mineralen en vitaminen dan de groenten die wij vaak eten.
De knol kan met verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Cassave kun je koken, frituren, bakken, en er wordt vaak meel van gemaakt. Vooral dat laatst maakt het weer mogelijk om er bijvoorbeeld een soort brood van te maken.
Er worden twee soorten aangeboden, de zoete en de bittere cassave. De bittere cassave moet eerst bereid worden aangezien er in de schil een gifzuur kan voorkomen. De bittere kan dan ook niet rauw gegeten worden.
De zoete cassave kan wel rauw gegeten worden.
Aanvoer en aankoop
Cassave kun je doorgaans bij de betere groenteboer kopen en soms bij een groenteafdeling van een supermarkt. Lang niet alle supermarkten, maar ook niet alle groentewinkels zullen cassave verkopen. Wel vaak bij een toko n soortgelijke winkels.
Vanzelfsprekend moet de knollen stevig aanvoelen. Koop de knollen niet als deze veel rimpels bevatten of erg zacht zijn. Denk aan aardappelen, zien die er niet goed uit koop je de aardappelen niet. Dezelfde richtlijnen gelden voor cassave.
Hoe cassave bewaren en schoonmaken
Ook hier vergelijkbaar met de aardappel. Donker bewaren bijvoorbeeld in de kelder, eventueel in de droge groentelade van de koelkast.
Ook het schoonmaken is vergelijkbaar. Schillen met een mesje of dunschiller. Vervolgens even afspoelen en in plakjes of blokjes snijden. Eventueel moet je ook de nerf uit het midden van de cassave verwijderen.
Hoeveelheid per persoon
Een kleine cassave per persoon, of een grote voor twee personen.
Wat kun je met cassave maken?
- Gekookt zoals bij aardappelen.
- Frietjes of gefrituurde plakjes cassave
- Stoven, bakken, stomen, of een cassavepuree.
- Cassavesoep.
- Stamppot met cassave als vervanger van aardappelen.
Hoe lang moet cassave koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 2 Grote Cassaves
- Water
- Zout
Instructies
- De cassave schillen. Snij eventueel ook de dikke nerv in het midden van de knol.
- Snij de cassave in plakken of blokjes.
- Ruim water in een pan doen, en het water aan de kook brengen. Eventueel snufje zout toevoegen.
- Voeg de cassave aan het kokende water toe en kook de cassave gedurende ongeveer 20 minuten op een zacht vuur.
Per persoon circa 3 gram vezels, 32 gram koolhydraten, 0,2 gram vet.