Hoe lang moet chipolata bakken? Chipolata is na 6-8 minuten bakken gaar.
Chipolata is natuurlijk ook wel bekend als chipolata worstjes, kleine worstjes die van oorsprong eigenlijk uit Frankrijk komen.
De worstjes zijn erg populair, en dat komt natuurlijk niet alleen maar omdat de worstjes op dunne braadworst lijken, maar vooral om dat ze, als de worstjes goed gebakken worden, erg lekker zijn.
De worstjes worden overigens traditioneel gegrild op de barbecue of in een grillpan, gebraden, of gebakken in een koekenpan.
De naam doet niet echt Frans aan, maar chipolata stamt van het Italiaanse woord cipollata. En dat wil weer zoveel zeggen als met uien gemaakt. En dat proef je eigenlijk meteen als je een hap neemt.
Aanvoer en aankoop
Tegenwoordig heeft nagenoeg iedere supermarkt deze worstjes in het assortiment opgenomen, en kunnen de worstjes vanzelfsprekend ook bij de slager gekocht worden.
Wat we zelf vaak een nadeel van de supermarkt vinden, is dat de worstjes vaak verpakt zijn in een plastic bakje dat weer helemaal verpakt is in doorzichtig plastic.
Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar je kunt eigenlijk niet goed zien op de worstjes nog vers zijn, want de kleur wordt door het plastic een beetje vertekend.
Let goed op de kleur van de worstjes. Zien ze er enigszins grijs uit, kan dit een teken zijn van bederven.
Hoe chipolata bewaren
Chipolata worstjes kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast, maar let ook altijd op de tenminste houdbaar datum op de verpakking. Staat dit er niet op, vraag dan naar deze datum.
Overigens kunnen de worstjes ook goed ingevroren worden. In de vriezer kunnen de worstjes drie maanden bewaard worden.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon bedraagt officeel 2 chipolata worstjes per persoon. Een worstje weegt doorgaans 50 gram.
Hoe chipolata bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 8 Chipolata worstje
- Klontje boter
Instructies
- Zorg ervoor dat de worstje voor het bakken helemaal op kamertemperatuur zijn. Zijn de worstje nog koud kan hierdoor de buitenkant scheuren, en kan het vlees ook niet overal even goed gebakken worden.
- Doe een klontje boter in een koekenpan en smelt dit op een middelhoog vuur.
- Doe de worstjes in de pan en bak de worstjes rondom bruin in ongeveer 1 minuut.
- Verlaag het vuur en bak de chipolata nog 6 tot 8 minuten op een laag vuur, totdat de worstjes gaar en bruin zijn. Wel af en toe omdraaien tijdens het bakken.
In 100 gram chipolata zit circa 13,8 gram eiwit, 0 gram vezels, 22,5 gram vet, 2,5 gram koolhydraten..