Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Couscous koken

Couscous koken

Hoelang moet couscous koken? Couscous is na circa 15 minuten koken klaar.

Eigenlijk kun je niet spreken van couscous koken, want meestal hoeft bij de meeste soorten de couscous alleen warm gemaakt te worden door warm water. Althans de soorten die je kant en klaar in pakken of zakken in de winkel kunt kopen.

Je kunt de couscous natuurlijk ook helemaal zelf maken.

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries, maar ook van mais, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen.

Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet. er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar.

Verder bestaat er nog volkorencouscous en soms zien we Libanese couscous in Marokkaanse of Turkse winkels.

Aanvoer en aankoop

Couscous kun je tegenwoordig gewoon in alle supermarkten kopen, is het hele jaar door verkrijgbaar, en ook nog eens in allerlei variaties. Bijvoorbeeld biologisch volkoren couscous, volkoren spelt couscous, en zelfs kant en klaar in diverse gerechten.

Het voordeel is natuurlijk dat dit eigenlijk nooit veel tijd zal kosten om klaar te maken. Het is gezond, er zitten niet veel calorieën in, en het smaakt meestal erg lekker.

Je koopt het dus gewoon in de supermarkt maar daar is wel een maar bij te vermelden. De discounter heeft het niet altijd, en als dan slechts in een beperkt aantal soorten.

Hoe couscous bewaren

Bij het bewaren van couscous moet je onderscheid maken tussen reeds bereide en nog niet bereide couscous.

Als het nog niet warm gemaakt is, moet het droog en donker bewaard worden. Als de verpakking nog niet geopend hou je het gewoon in de gesloten verpakking.

Is de verpakking wel geopend kun je de couscous het beste in een luchtdicht afgesloten voorraadbus of luchtdicht afgesloten plastic bak doen, dat vervolgens wordt opgeborgen in de keukenkast. Zo blijft het altijd droog en komt er geen licht bij, want dan kan de textuur, de kleur, en de smaak minder worden.

Als de couscous wel al een keer warm gemaakt is, kun je het in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren, maar dan wel in een afgesloten bakje.

Afdrukken

Hoe lang moet couscous koken?

We gaan er hier vanuit dat je geen traditionele couscous wilt maken, maar de snelkook variant. Koop je de couscous in de supermarkt kijk dan op de verpakking naar de gebruiksaanwijzing.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Couscous kokken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 34 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 112kcal

Equipment

  • Pan
  • Schaal

Ingrediënten

  • 300 Gram Couscous
  • Water

Instructies

  • Doe de couscous in een fijne zeef.
  • Breng in een pan 2 deciliter water met wat zout aan de kook.
  • Overgiet de couscous met het kokende water, laat de korrels in circa 15 minuten opzwellen.
  • Breng opnieuw water aan de kook en hang de zeef met couscous boven de pan met kokend water aan de kook en hang de zeef met couscous boven de pan met kokend water.
  • Doe de deksel schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Laat de couscous in 20-30 minuten droog en gaar stomen. Schep tijdens het stomen de massa luchtig door met een vork. Schep de boter door de gestoomde couscous.

Per persoon circa 6 gram eiwit, 11 gram vet, 56 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten