Site Overlay
Dadels bakken

Dadels bakken

Hoe lang moeten dadels bakken? Een fruitsoort die of vers of gedroogd bij de supermarkt of bij de groenteboer te koop is, en waarvan beide soorten ook goed gebruikt kunnen worden in verschillende gerechten.

Dadels staan bekend als een goede vervanger voor suiker, net als bijvoorbeeld honing, en hebben alleen niet de nadelen die er vaak aan suiker kleven.

Ook kun je dadels overigens gedroogd of vers gebruiken in verschillende gerechten.

Vaak wordt dit fruit gebruikt in desserts, maar dadels die gebakken worden kunnen ook in diverse andere gerechten gebruikt worden.

Zo kun je in stukjes gesneden en gebakken dadels door de boerenkool mengen. Samen met spek en rook worst kan dat erg lekker zijn.

In het onderstaande recept bakken we dadels om toe te voegen aan een salade.

Aanvoer en aankoop

Tegenwoordig kun je het hele jaar door dadels kopen, en is het niet meer een echt seizoensproduct.

Daarbij moeten we wel aangeven dat er verschillende soorten dadels zijn. De gewone dadels is altijd wel ergens te verkrijgen.

Medjoul dadels zijn ietwat groter. Deze zijn doorgaans een beetje duurder, en vaak wat lastiger te verkrijgen, hoewel de laatste tijd de aanvoer steeds groter wordt.

Hoe Dadels bewaren

Verse en gedroogde dadels kun je bewaren in de kast, dus bij kamertemperatuur, in de vriezer, en soms zelfs in de vriezer.

Bij verse dadels heeft de koelkast de voorkeur, omdat het fruit dan langer goed blijft.

LEES OOK: Pompoen Koken

Gedroogde dadels kun je buiten de koelkast 6 tot 9 maanden bewaren. In de koelkast kunnen ze ook bewaard worden, maar de kans bestaat dat de vruchten wat harder daardoor worden.

Verse dadels kunnen 5 tot 10 dagen in de koelkast bewaard worden, en 3 maanden in de vriezer.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon hangt af van het gerecht waarvoor het fruit gebruikt wordt.

Ook kun je deze vruchten gerust tussendoor eten, en zijn ze een goede vervanger voor suiker.

Hoe dadels bakken?

In het onderstaande recept bakken we dadels met zeezout. Lekker hartig, en ideaal om de dadels na het bakken door een groene salade te mengen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 152 kcal

Equipment

  • 1 Koekenpan

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 20 Medjoul dadels
  • Grof zeezout

Instructies

  • Haal de pitten uit de dadels, en halveer de dadels.
  • Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en verhit dit op een middellaag vuur.
  • Leg de dadels in de olie en laat ze een paar minuten bakken. Wel af en toe omscheppen.
  • Haal de dadels uit de pan en meng er wat grof zeezout door.
  • Nu kunnen de dadels door een groene salade gemengd worden, of zo gegeten worden.
Trefwoord Dadels bakken

In 100 gram dadels zit circa 2,2 gram eiwit, 5 gram vezels, 0 gram vet, 33 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.