Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Ganzenborst bakken

Ganzenborst bakken

Hoe lang moet ganzenborst bakken? Ganzenborst is na 40-50 minuten gaar.

Ganzenborst is een vleesgerecht dat je niet iedere dag zult eten, maar gans wordt vaak gegeten met feestdagen zoals bijvoorbeeld kerstmis.

Mals vlees, als het op de juiste manier wordt gebakken, en heerlijk met gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld rode kool. Althans, op de één of andere manier wordt er vaak rode kool bij gans geserveerd, maar je kunt er vanzelfsprekend meerdere bijgerechten bij serveren.

Gans is overigens wel het minst bekende gevogelte, en kip en kalkoen wordt vaker gegeten in Nederland. En dat terwijl, maar smaak is natuurlijk erg persoonlijk, gans smakelijker is dan kip of kalkoen.

Maar, vaak is een ganzenborst wel een stuk duurder dan kalkoenfilet of kipfilet.

Echt een stuk vlees dus dat je goed kunt eten op speciale dagen.

Aanvoer en aankoop

Soms wordt ganzenborst gewoon voor verpakt bij de supermarkt aangeboden. Anders moet je naar de poelier of slager, of naar de eigen slagerij van een grotere supermarkt.

Ook wordt dit vlees soms verkocht uit de vriezer bij de supermarkt. Dat kan soms goed zijn, helaas kan ganzenborst uit de vriezer ook wat droger zijn.

Onze keuze zou zijn om het vlees niet voor verpakt, en niet ui de vriezer te kopen. Dus op naar de poelier of slager.

Dat is weliswaar wat duurder, maar het vlees is gewoon doorgaans wat beter, en na het juist bereiden zul je dit zeker proeven.

Wil je toch voor verpakte ganzenborst kopen, let dan vooral of er vocht in de verpakking zit, en of de kleur van het vlees goed is. Dit mag niet grijs of grauw zijn, en het vlees moet droog zijn, dus mag er geen vocht in het bakje zitten.

Hoe ganzenborst bewaren en schoonmaken

Als je ganzenborst bij supermarkt, poelier, of slager koopt, hoef je aan het stuk vlees normaliter niets meer schoon te maken, hooguit het vlees met wat keukenpapier door deppen.

Gans kun je gerust 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar het vlees is lekkerder na bereiding, als dit dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag gebakken wordt.

Moet je de ganzenborst langer bewaren, doe dat dan niet in de koelkast, maar in de vriezer. Daar kan gans een maand of 6 bewaard worden.

Haal het vlees een dag vooraf uit de vriezer, en laat het vlees langzaam in de koelkast ontdooien.

Hoeveelheid per persoon

Je moet er rekening houden met 150 tot maximaal 200 gram per persoon bij ganzenborst.

Wat kun je bij de Kalkoen serveren?

Zoals we al schreven wordt er vaak rode kol bij gans geserveerd, maar andere koolsoorten zijn natuurlijk ook mogelijk.

Serveer er geen natte gekookte groenten bij, zoals bijvoorbeeld paksoi of spinazie.

Lekker zijn ook wat stukjes fruit, zoals bijvoorbeeld verse ananas os pitjes van de granaatappel.

Wat aardappel betreft past eigenlijk alles erbij.

Afdrukken

Hoe lang moet ganzenborst bakken?

Ganzenborst bakken doen we met vlees dat op kamertemperatuur is, dus ruim voor het bakken het vlees uit de koelkast halen. In het onderstaande recept maken we de gans klaar met rijst, rode kool, en granaatappel. Verder kun je er in plaats van rijst ook pommes duchesse bij serveren.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Ganzenborst bakken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 58 minuten
Rustijd 3 minuten
Totale tijd 1 uur 31 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 686kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 800 Gram Rode kool
  • Zout en peper
  • Gemalen Karwijzaad
  • 4 Eetlepels Appel-Balsamico Azijn
  • 5 Eetlepels Olijfolie
  • 2 Ganzenborsten van 400 Gram
  • 2 Granaatappels
  • 250 Gram Basmatirijst
  • 2 Sjalotjes
  • 100 Milliliter Bouillon van gevogelte of een fond
  • 50 Gram Pistachenoten
  • Eventueel wat Maïzena

Instructies

  • De oven voor verwarmen op 175 graden.
  • Ganzenborsten wassen, en droog deppen met keukenpapier.
  • De huid in een ruitvorm insnijden, en aan beide kanten bestrooien met zout.
  • Een beetje olie in een koekenpan verhitten, de koekenpan moet straks in de oven kunnen.
  • De ganzenborsten met de huid naar onderen in de pan leggen.
  • Gedurende 5 minuten laten bakken, omdraaien en nogmaals 3 minuten laten bakken met de huid naar beneden. Zo is het vlees aan beide kanten aangebraden.
  • De koekenpan in het midden van de oven plaatsen, en 40 tot 50 minuten laten garen.
  • De rode kool in dunne reepjes snijden, en de reepjes wassen.
  • In een schaal doen, samen met zout, peper, appel-balsamico-azijn, wat olijfolie, en het gemalen karwijzaad. Goed door elkaar mengen.
  • De rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • De granaatappels halveren en de pitjes eruit halen.
  • De sjalotjes schoonmaken, en met een eetlepel olijfolie glazig bakken.
  • Doe de bouillon of fond erbij en breng het aan de kook. Gedurende 5 minuten laten inkoken, eventueel wat maïzena toevoegen om het in te laten binden.
  • Doe de pitten van de granaatappel erbij en roer het nogmaals door.
  • De rijst afgieten en nog even droog laten stomen.
  • Hak de pistachenoten fijn hakken, en door de rijst mengen.
  • Haal het vlees uit de oven, laat het een paar minuten rusten, en snij de ganzenborst in plakken.
  • Doe wat plakken ganzenborst op de borden, wat rode kool, en doe wat saus over de rode kool en het vlees. Doe als laatste wat basmatirijst erbij.

In 100 gram Ganzenborst met granaatappelsaus zit circa 2,8 gram eiwit, 0 gram vezels, 15,6 gram vet, 3,6 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten