Hoe lang moeten harricots verts koken? Harricots moeten 4-6 minuten koken.
En nee, deze groente is wat anders dan de Hollandse sperziebonen, maar worden ook vaak Franse boontjes genoemd. Het zijn dus twee verschillende soorten groenten die wel van dezelfde familie zijn.
Deze bonensoort in steviger en zijn goed herkenbaar aan hun smallere en rechte vorm, ze zijn normaliter ook wat donkerder dan de sperzieboon.
De groente wordt wel als een delicatesse beschouwd, is wat toch wel wat duurder, en wordt dan ook vaak met de feestdagen gegeten.
De bonensoort kan gekookt worden maar je kun het ook wokken of roerbakken.
Aanvoer en aankoop
Harricots verts zijn een luxe groente, maar dat wil niet zeggen dat de aanvoer beperkt is. De groente is van Nederlandse bodem veelal in de late zomermaanden en de vroege herfstmaanden verkrijgbaar.
Uit het buitenland is deze bonensoort het gehele jaar door verkrijgbaar.
De bonen moeten mooi donkergroen zijn en stevig aanvoelen. Als je een boon doorbreekt, hoor je duidelijk de knak! Een goede groenteboer zal het ook niet erg vinden als je dit probeert.
Slappe bonen die niet knakken, laat je liggen. Dat is zonde van de prijs. Vanzelfsprekend neem je de bonen ook niet wanneer er plekken opzitten.
Hoe harricots verts bewaren en schoonmaken
Schoonmaken van harricots verts is simpel en werkt net als bij sperziebonen. Snij een klein stukje van de bovenkant en de onderkant van iedere boon.
Bij bewaren wordt het toch wel anders, deze bonensoort hoort stevig en knapperig te zijn. Laat je de groente te lang in de koelkast liggen worden de bonen slap.
Dus niet langer bewaren dan 2, hooguit drie dagen. Bij voorkeur afgedekt maar niet in een afgesloten plastic zak.
Invriezen is een goede optie als je de groente langer wil bewaren. Alleen wel kort blancheren voordat je de groente invriest.
Hoeveelheid per persoon
Bij harricots verts kun je uitgaan van ongeveer 225 tot 250 gram verse bonen, die dan nog wel schoon gemaakt moeten worden.
Uit blik, maar de verse groente is veel lekkerder, heb je genoeg aan 225 gram per persoon.
Wat kun je met harricots verts maken?
Een bekend recept is natuurlijk harricots verts omwikkeld met bacon of een andere soort spek.
De groente wordt vooral gegeten bij duurdere soorten vlees, en gebakken aardappelproducten.
Hoe lang moeten harricots verts koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Harricots verts
- Klontje Roomboter
Instructies
- De bonen schoonmaken, aan bovenkant en benedenkant van iedere boon een klein stukje afsnijden, en wassen.
- Water in een grote pan aan de kook brengen.
- Als het water kookt voorzichtig de harricots verts in het kokende water doen, en vier tot zes minuten laten koken.
- Afgieten en terug doen in de pan. Klontje roomboter erbij doen en met de deksel op de pan een paar minuten laten nagaren.
- Eventueel de bonen bestrooien met nootmuskaat.
In 100 gram harricots verts zit circa 2,4 gram eiwit, 3,8 gram vezels, 0,3 gram vet, 6,1 gram koolhydraten.