Hoe lang moet heilbot bakken? Heilbot is na 4 minuten aan beide kanten bakken gaar.
Heilbot is een vissoort die misschien vandaag de dag een beetje minder bekend is geworden, en dat is eigenlijk best wel jammer.
De vis is namelijk, mits natuurlijk op de juiste manier gebakken, bijzonder smakelijk. Een stukje heilbot past eigenlijk bij iedere maaltijd, of het nu aardappelen en groente is, of bijvoorbeeld pasta of rijst.
Meestal zul je heilbot kopen bij de visboer, hoewel dit soms ook wel bij de supermarkt met visafdeling gevonden kan worden, en dan meestal in de vorm van een filet.
Want de vissoort kan, als deze met rust gelaten wordt, een lengte bereiken van drie en soms wel vier meter.
Belangrijk bij deze vissoort is natuurlijk ook hoe de vis gevangen wordt, en waar de vis gevangen wordt. Zo heeft bijvoorbeeld heilbot die bij Groenland gevangen wordt, een bijzonder goede en groene naam.
Dat wil dus niet alleen zeggen dat de vis bijzonder lekker is, maar ook gevangen wordt om een manier die minder schadelijk is.
Aanvoer en aankoop
Heilbot is tegenwoordig nagenoeg het hele jaar door verkrijgbaar, maar dat wil niet zeggen dat de vis altijd vers is. Hoewel het vangstseizoen vaak het hele jaar door loopt.
Meestal komt de vis uit de koeling, wat natuurlijk nagenoeg verse vis is.
Daarnaast kun je in de meeste supermarkten heilbot in filetvorm uit de vriezer kopen.
De heilbot die je uit de vriezer koopt in de supermarkt is bijna altijd van goede kwaliteit, maar het is natuurlijk geen verse vis.
Verse vis koop je bij de visboer of de supermarkt met gespecialiseerde visafdeling, en dat heeft natuurlijk slechts een klein percentage van de supermarkten.
De verse vis is eigenlijk altijd van goede kwaliteit. Natuurlijk moet je opletten dat de vis is overmatig naar vis ruikt, maar dat is eigenlijk vanzelfsprekend.
Hoe Heilbot bewaren en schoonmaken
Heilbot bewaar je vanzelfsprekend altijd in de koelkast, of in de vriezer als je het langer wilt bewaren.
Maar voordat je deze vis kunt bewaren moet er eerst nog iets gebeuren. Veel mensen kopen namelijk vis, en zijn dan de halve dag met allerlei boodschappen en dergelijke bezig voordat de vis thuis in de koelkast of vriezer gaat.
Beter is het om eerst de andere boodschappen te doen, en als laatste de vis te halen. Dan blijft de vis veel verser voordat het in de koelkast komt.
De vis kun je overigens twee dagen in de koelkast bewaren, of drie maanden in de vriezer.
Heilbot kop je normaal gesproken als in een filet, of laten we het zo zeggen dat de kans dat je een hele vis moet schoonmaken bijzonder klein is. De vis is dus al schoon als je deze koopt.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon kun je uitgaan van 150 tot 200 gram heilbot per persoon.
Wat kun je met Heilbot maken?
Natuurlijk zal de heilbot vaak als vis bij een maaltijd geserveerd worden, en dat hoeft niet altijd aardappelen en groente te zijn.
Daarnaast kan de vis, gebakken of gekookt, ook in diverse andere gerechten verwerkt worden.
Je kunt deze vis ook gratineren, op de grill bakken, op de barbecue, en natuurlijk in een vissoep verwerken.
Hoe lang moet heilbot bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 400 Gram Heilbot
- Boter
- Peper en zout
Instructies
- De filets eventueel droog deppen met wat keukenpapier.
- Beide kanten van de filets kruiden met zout en peper.
- De boter, je kunt ook gerust echte boter gebruiken, in een koekenpan verhitten.
- Als de boter is uitgeschuimd leg je voorzichtig de heilbot in de pan.
- Bak de filets vier minuten aan de ene kant, omdraaien en dan 4 minuten bakken aan de andere kant.
In 100 gram heilbot zit circa 20,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 2,5 gram vet, 0 gram koolhydraten.