Hoe lang moet knolraap koken? Knolraap is na 5 minuten klaar met koken.
Knolraap is een groente die je rustig als vergeten groente mag betitelen, ook wel meiraap, herfstraap, of gewoon meiknolletjes genoemd, en niet te verwarren met koolraap.
Want dat is een compleet andere groente. De knolrapen zijn kleiner en smaken ietwat anders. Bovendien is verse koolraap later in het seizoen te verkrijgen.
Er zijn overigens drie rassen die worden geteeld voor de verkoop, en soms ook geteeld worden in moestuinen. Dat zijn de platte witte mei, de sneeuwbal, en de Italiaans roodkop.
Zoals je uit deze namen wel zult begrijpen is de eerste wit met paars, de tweede een witte ronde knol, en de derde komt niet uit Italië maar heeft wel meestal een rode bovenkant.
Knolrapen komen tegenwoordig dus vooral uit Nederland, maar het is ook een groente die al erg out is, en waarschijnlijk al ten tijde van de Romeinen al werd gegeten.
Aanvoer en aankoop
Knolraap kun je dus tegenwoordig niet meer in iedere supermarkt kopen in het seizoen, dat overigens van eind april tot begin juni loopt. Herfstrapen zijn vaak wat groter en kunnen meestal in de maanden augustus tot oktober gegeten worden.
Je zult dus of naar de markt moeten, waar je soms geluk kunt hebben en de groente zien liggen, of naar de betere groenteboer. Want ook niet iedere groenteboer zal deze groente hebben.
Vanzelfsprekend moeten de knolletjes dan zo gaaf mogelijk zijn, hoewel er natuurlijk best wel een plekje op mag zitten.
De groente moet verder stevig zijn, want zodra de knollen slap worden, wat een teken is dat de groente al wat ouder is, verliezen de knollen ook veel smaak en worden wat taaier.
Hoe Knolraap bewaren en schoonmaken
De groente kun je het beste koel en donker bewaren, maar dat hoeft niet in de koelkast te zijn. De kelder is eigenlijk zelfs ietwat beter.
In de koelkast of kelder kun je de groente bewaren in een open plastic zak, of in een open bakje. Zo kun je de groente nog 1 tot 2 weken bewaren.
De groentelade is ook een mogelijkheid, maar niet al te lang bewaren omdat de knollen anders wat kunnen uitdrogen.
Invriezen is overigens ook een goede bewaarmethode, maar de schoongemaakte groente wel 2 tot 3 minuten blancheren voordat de groente wordt ingevroren.
In de vriezer kun je knolraap tot 12 maanden bewaren.
Voor het schoonmaken moet je aan de bovenkant waar het blad zat, en aan de onderkant waar het worteltje vaak nog zit, een plakje eraf snijden.
Vaak wordt de knol gewassen en dun geschild, maar dat schillen is niet echt nodig.
Hoeveelheid per persoon
Je kunt rekening houden met 1,5 knolrapen per persoon, dat is ongeveer 250 gram per persoon.
Wat kun je met Knolraap maken?
Knolraap is bij uitstek geschikt om te koken, te stoven, of te smoren.
Je kunt er ook soep van maken, of blokjes knolraap in de groentesoep doen. Bovendien is de groente geschikt om er stamppot van te maken.
Dit kun je dan een beetje vergelijken met stamppot koolraap.
Hoe lang moet knolraap koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 800 Gram Knolraap
- 25 Gram Roomboter
- 100 Milliliter Water
- 1 Eetlepel Vloeibare honing
- 50 Gram Ongebrande Hazelnoten
- Zout en peper
- 1 Takje Verse tijm
Instructies
- Maak de groente schoon en snij de rapen of in partjes, of in plakjes. Niet al te dik, ongeveer een centimeter is voldoende.
- De boter in een pan verhitten en hierin de groente een minuut laten bakken op een zacht vuur.
- Water en de honing toevoegen en goed omscheppen.
- Op een zacht vuur tegen de kook ongeveer 5 minuten laten sudderen, met de deksel op de pan.
- Daarna de deksel eraf halen en nog 3 minuten laten garen. Daarbij mag het vocht verdampen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- Hak de noten grof, en rooster deze in een koekenpan zonder boter of olie.
- Haal de blaadjes van het takje tijm.
- De meiknolletjes in een schaal doen, er eerst de hazelnoten, en daarna de blaadjes tijm over strooien.
In 100 gram knolraap zit circa 1 gram eiwit, 0,9 gram vezels, 0,1 gram vet, 8 gram koolhydraten.