Hoe lang moet konijn bakken? Konijn is na 1-1.5 uur bakken gaar.
Konijn is een typisch feestgerecht, want dit is één van de vleessoorten die vaak met feestdagen als Pasen en Kerst gegeten wordt.
Maar, net als lamsvlees, hangt er een vleugje aan van “oh wat zielig”. Dat is natuurlijk iets wat iedereen voor zichzelf moet bepalen, want anderen vinden dit één van de lekkerste stukken vlees.
Op de juiste manier klaar gemaakt, kan konijn inderdaad een heerlijk stukje vlees zijn, en daarvoor gaan we dan uit van een hele konijn zoals dat bij de slager gekocht kan worden.
Je kunt daarbij een heel konijn bakken of braden, maar ook een aantal konijnenbouten. De bereiding is niet zo heel erg veel verschillend.
En, vooral bij het bakken of braden van een heel konijn, is het belangrijk dat het konijn vooraf helemaal schoon gemaakt is. Dus het vel eraf, en de ingewanden eruit.
Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar de meeste slagers willen dit graag voor je doen.
Aanvoer en aankoop
Konijn is nagenoeg het hele jaar door verkrijgbaar, alleen zul je het vaak tevergeefs bij de meeste supermarkten zoeken.
Sommige supermarkten hebben dit wel in het sortiment zo rond de feestdagen. Doorgaans is de kwaliteit van het vlees goed, en kun je het zonder bedenkingen kopen.
Wat de feestdagen betreft, dan komen natuurlijk meer mensen op het idee om konijn te eten. Het is daarom in die periode wel raadzaam om op tijd konijn te bestellen bij de slager.
Hoe Konijn bewaren en schoonmaken
Als je konijn bij de slager koopt, of bij een supermarkt met eigen slagerij, is het meestal al schoon gemaakt. Anders even vragen aan de slager, en deze doet dat graag.
Daar heb je dan verder geen omkijken naar. Bewaren is echter wat anders.
Konijn kun je het beste direct bakken of braden, nadat je thuis gekomen bent. Anders goed verpakt in de koelkast bewaren, daar blijft het vlees nog 2 dagen goed.
Moet je het vlees langer bewaren, dan kun je konijn eventueel invriezen.
Ontdooien doe je in dat geval een dag voordat je het konijn moet gaan bakken of braden, en ontdooien doe we in de koelkast. Zo blijft smaak en textuur het beste behouden.
In de vriezer is konijn overigens 9 maanden houdbaar.
Hoeveelheid per persoon
Bij konijn, en het maakt verder niet uit of je een heel konijn wilt bakken, of konijnenbouten, heb je ongeveer 300 gram vlees met botten nodig.
Wat kun je met Konijn maken?
Normaal gesproken wordt of een heel konijn, of konijnenbouten gebakken of gebraden.
Vaak geserveerd met een combinatie van aardappelen en verschillende groenten en fruit.
Op zich zijn er geen of nauwelijks specifieke gerechten waar stukken konijn in kunnen worden verwerkt.
Wel kun je vlees dat je over hebt gehouden, koud verwerken in een salade of een pastagerecht.
Hoe lang moet konijn bakken?
Equipment
- Braadpan
Ingrediënten
- 1 Konijn in stukken of 4 konijnenbouten
- 200 Gram Reepjes spek
- 100 Gram rozijnen
- 2 Takjes tijm
- 1 Theelepel Suiker
- 2 Theelepels Kaneelpoeder
- 2 Uien
- 2 Theelepels Mosterd
- 2 Blaadjes laurier
- 1 Flesje Bruin bier naar keuze
- 1 Theelepel Nootmuskaatpoeder
- Peper en zout
- 2 Eetlepels bloem
- Boter of in te bakken
Instructies
- Laat de rozijnen vooraf een nacht in water wellen.
- Uien schoonmaken en grof snijden.
- De spekreepjes krokant bakken en goed laten uitlekken op wat keukenpapier.
- Eventueel de stukken konijn droog deppen met wat keukenpapier.
- De stukken konijn aan beide kanten kruiden met peper en zout.
- Boter in een braadpan verhitten en hierin de stukken konijn rondom goudbruin aanbakken.
- Ui toevoegen en bestrooien met bloem.
- Goed omscheppen en aanfruiten, dan bussen met het bier.
- Spekreepjes, gewelde rozijnen, mosterd, laurierblaadjes. kaneelpoeder, suiker, takjes tijm, en het nootmuskaatpoeder toevoegen en even omscheppen.
- Deksel op de pan en ongeveer 1 tot 1,5 uur op een zacht vuur laten bakken, totdat het vlees gaar is.
- Eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.
In 100 gram konijn zit circa 21 gram eiwit, 0 gram vezels, 10 gram vet, 0 gram koolhydraten.