Koolraap koken is niet zo moeilijk, maar deze groente is niet te verwarren met de koolrabi, een groente die vaak in Duitsland gegeten wordt onder nagenoeg dezelfde naam. Koolraap behoort tot de familie van de kool.
Deze knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. Althans gedeeltelijk onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels.
Deze groente heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten, saucijzen, rookworst, ham en lamsvlees. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten.
De groente kun je ook prima gebruiken als vervanger voor aardappelen, bijvoorbeeld gebakken, gekookt, of in stamppotten.
Waar op letten?
Koolraap moet hard en droog zijn en de knol mag geen beschadigde plekken hebben. Koop ook geen halve kolen zoals deze vaak in de winkels worden aangeboden.
Hoe koolraap het beste bewaren?
Op een koele plaats bewaard, bij ca. 12-15C, is koolraap enkele weken tot wel een maand houdbaar. Aangesneden knollen kunnen het beste verpakt worden in vershoudfolie, en zijn nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Gare koolraap, rauw eerst 2-4 minuten blancheren, kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.
Wat kun je maken met deze groente?
In blokjes koken met spekjes en ui.
Pureren met een klontje boter, room en/of geraspte kaas.
In stamppot met rauwe andijvie, in plaats van aardappelen.
Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij de plakken vervolgens in blokjes. Verse koolraap kook je in weinig water in 20 minuten gaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat of met een klein schepje suiker en een klontje boter.