Hoe lang moet koolrabi koken? Koolrabi is na 10-13 minuten koken klaar.
Koolrabi is een groente die zowel liefhebbers heeft als personen die gruwelen bij de gedachte dit te moeten eten.
Maar onbekend is ook onbemind, want het is een groente die lang niet meer zo bekend is dan in vroegere tijden. Dat komt waarschijnlijk ook omdat koolrabi steeds minder vaak verkocht wordt in de supermarkt en bij de groenteboer.
De groente is verwant aan de broccoli en de bloemkool, en als je deze groente geleerd hebt om te eten zul je bemerken dat je steeds vaker koolrabi gaat eten en ervan gaat genieten.
Want de groente is erg veelzijdig. Je kunt koolrabi koken, roerbakken, in een salade verwerken of op brood doen, of natuurlijk een heerlijke ovenschotel maken van koolrabi.
Tegenwoordig is er naast de groene variant, ook een paarse of rode variant te koop. Qua smaak hetzelfde, maar met meerdere kleuren is het eten natuurlijk wel leuker.
Aanvoer en aankoop
Verse koolrabi wordt vaak in de maanden juni tot en met augustus – of september verkocht. Het is echter een typisch seizoensgroente. dat wil zeggen dat de groente buiten deze maanden niet te koop is.
Overigens zijn er wel supermarkten die koolrabi uit de diepvries, pot of blik aanbieden, maar ook dit is beperkt. Daarnaast is de smaak veel minder dan van verse koolrabi.
Koop je koolrabi let er dan op dat de knol stevig is en egaal groen, of paars. Het beste met nog blad er aan.
Kleine en jonge knollen zijn nog lekkerder. Sappiger en minder vezelig.
Hoe koolrabi bewaren en schoonmaken
Koolrabi bewaar je, niet in plastic maar in de groentelade, het beste in de koelkast. Daar blijft de groente nog enkele dagen tot een week goed. Buiten de koelkast kan de groente maximaal twee dagen bewaard worden.
Schoonmaken is eigenlijk heel simpel. Snij het blad en de stengels van de knol. Dun schillen en in blokjes of schijven snijden.
Koolrabi kun je ook prima invriezen, zeker als je deze groente ook buiten het seizoen wilt eten.
Snij de bladeren van de knol en schil de koolrabi. Snij vervolgens in blokjes en blancheer gedurende 2 tot 4 minuten.
Nu is een zak of bakje verpakken en invriezen. Ingevroren kun je koolrabi 12 maanden goed houden.
Hoeveelheid per persoon
Reken 200 tot 250 gram per persoon bij koolrabi
Wat kun je met koolrabi maken?
- Stamppot, waarbij je ook gerust de aardappel van de stamppot kunt vervangen door koolrabi. Dus hutspot met koolrabi.
- In een salade, wel eerst koken.
- Gekookt, met bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vlees.
- Koolrabisoep.
- Diverse ovenschotels.
- Gebakken koolrabi.
Hoe lang moet koolrabi koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Koolrabi
- Water
- Eventueel wat zout
Instructies
- Het blad en de stengels van de knollen snijden, en de koolrabij schillen.
- Snij de koolrabi in plakken of stukjes en was de groente.
- Doe een laag water in de pan en breng dit aan de kook. Eventueel kun je nog een snufje zout toevoegen.
- Als het water kookt voeg je voorzichtig de plakken of stukjes koolrabi aan toe. Doe de deksel op de pan en verlaag het vuur als het water weer kookt. De groente moet zachtjes blijven koken.
- Kook de koolrabi gedurende 10 tot 13 minuten.
- Giet de koolrabi af.
Per persoon circa 2,8 gram vezels, 4 gram koolhydraten, 0 gram vet, 2 gram eiwit.
Koken in de magnetron
Op dezelfde manier schoonmaken als hierboven, maar dan in blokjes snijden. De groente wassen en met aanhanend water in een magnetronschaal doen.
Kook de koolrabi in 4 tot 6 minuten op 750 watt gaar. Laat de groente een paar minuten nagaren.