Hoe lang moeten krielaardappelen bakken? Krielaardappelen zijn na 3-4 minuten bakken klaar.
Deze kleine aardappelen, vaak krieltjes genoemd, zijn voor veel mensen een goed alternatief voor het koken van aardappelen of het bakken van friet.
En dan vooral als je zelf je patat maakt, want natuurlijk best wel een langdurig klusje is, maar zonder twijfel ook lekkerder dan het bakken van een zak friet uit de supermarkt.
En dat is eigenlijk net zo bij krieltjes, die je normaliter ook uit de diepvries bij de supermarkt kunt kopen of vers bij de betere supermarkt.
Wat zijn krieltjes? Die zijn te klein om verkocht te worden als gewone aardappel, en ook te klein om verwerkt te worden tot patat.
Het zijn dus gewone aardappelen alleen dan erg klein, en juist daarom zijn ze lekker.
Aanvoer en aankoop
Bij krielaardappelen gaan we er vanuit dat we dat doen met verse krieltjes. Die worden tegenwoordig nagenoeg het gehele jaar aangeboden, maar vooral in de periode dat er nieuwe aardappelen op de markt komen.
Dan zijn er immers ook meer krieltjes.
In de rest van het jaar komen ook deze aardappeltjes gewoon uit de koeling, net zo als gewone aardappelen.
Je kunt, althans bij de betere groenteboer en beter groenteafdeling van de supermarkt, krieltjes in twee varianten kopen. Geschild en ongeschild. Vooral dat eerste is natuurlijk een uitkomst want dan hoef je niets zelf te schillen, wat lastig kan zijn bij zulke kleine aardappeltjes.
Bij voorkeur vers geschild dus, dan weet je haast wel zeker dat ze ook daadwerkelijk vers zijn. Mochten ze dan toch nog vrij zacht aanvoelen, zeg maar als een oude appel, dan moet je deze krieltjes niet nemen.
Ook niet trouwens als bij ongeschilde krieltjes er veel plekjes op de schil zit of rottende plekken.
overigens, en dat weten niet velen, kun je krietjes gewoon in de schil bakken.
Hoe krielaardappelen bewaren en schoonmaken
Krielaardappelen bewaar je het beste net als je gewone aardappelen moet bewaren. Ongeschilde dus droog en donker.
Geschilde krieltjes, die ongebakken zijn, kun je maximaal een dag in de koelkast bewaren voordat de kwaliteit minder wordt.
Gebakken krieltjes, kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. Eventueel kun je deze nog een paar minuten opwarmen in airfryer of magnetron.
Geschilde krieltjes kun je ook invriezen.
Hoeveelheid per persoon
Bij krielaardappelen kun je uitgaan van 75 tot 100 gram per persoon, bij geschilde krieltjes.
De schil weegt natuurlijk niets.
Wat kun je met krieltjes maken?
Krielaardappelen bak je normaliter in pan of friteuse. Je kunt de kleine aardappeltjes ook voor alle andere aardappelgerechten gebruiken.
Sommigen vinden het prettig om krieltjes te gebruiken in soepen, in plaats van stukken gewone aardappelen.
Hoe lang moeten krielaardappelen bakken?
Equipment
- friteuse
Ingrediënten
- 400 Gram Ongeschilde krielaardappelen
Instructies
- De krieltjes goed afspoelen, want we gaan ze hier niet eerst schillen.
- Breng water aan de kook, en als dit kookt doe je voorzichtig de krielaardappelen bij het kokende water. Kook de krieltjes gedurende 10 tot 12 minuten.
- Prik met een vork of satéprikker in een krieltje. Zijn deze nog te hard dan nog even laten koken. Zijn de krieltjes gaar dan afgieten.
- Een minuut of 5 laten afkoelen.
- Een diepe koekenpan op het vuur zetten en hierin olijfolie verhitten.
- Bak de krieltjes rondom een minuut of 3 tot 4. Wel regelmatig met een houten lepel voorzichtig omscheppen.
In 100 gram krielaardappelen zit circa 2,3 gram eiwit, 1,1 gram vezels, 7,1 gram vet, 11,6 gram koolhydraten.