Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Lende rollade braden

Lende rollade braden

Hoe lang moet een lende rollade braden? Een lende rollade moet 2 tot 2,5 uur braden.

Lende rollade is een stuk vlees dat toch wel een beetje bijzonder is, alhoewel je eigenlijk kunt stellen dat iedere rollade nagenoeg alleen op speciale dagen gegeten wordt, zoals bijvoorbeeld tijden de kerstdagen.

Een lende rollade wordt, gemaakt van de lende van een rund dat ook wel de entrecote genoemd wordt. Het is dan ook niet vreemd dat deze rollade ook soms entrecote rollade genoemd wordt.

Ee edel stuk vlees, en zachter dan de normale runderrollade, want de entrecote staat bekend om een goed en mals stuk vlees.

Aanvoer en aankoop

Lende rollade zul je niet zo snel bij de supermarkt tegen komen, en al helemaal niet voorverpakt in de koeling.

Het is een stuk vlees dat je bij de slager zult moeten kopen, of bij een supermarkt met een eigen slagerij. Het zal ook regelmatig voorkomen dat je deze rollade moet voor bestellen, hoewel de kans groot is dat de slager er een paar op voorraad heeft rond de feestdagen in december.

Om er zeker van te zijn dat je dit edele stuk vlees in huis hebt als je het wilt bereiden, is het overigens altijd verstandig om het bij de slager voor te bestellen.

De prijs is doorgaans een stukje hoger bij een runderrollade.

Mocht je toch een keer deze rollade voorverpakt zien bij de supermarkt, let dan vooral op de kleur van het vlees, want in de plastic verpakking kun je meestal slecht zien of het vlees van kwaliteit is. Drijft er wat vlees sap in de verpakking, of is de vleeskleur niet fris of een beetje grijs, koop de rollade niet.

Dit kan een hoop teleurstelling voorkomen.

Hoe Lende rollade bewaren

Het beste kun je de rollade niet al te lang bewaren, en dan ook nog goed verpakt in de koelkast. Niet langer dan 2 dagen, maar het beste is de rollade dezelfde dag van aankoop te braden.

Gebraden rollade kun je nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, luchtdicht verpakt in een afgesloten bakje.

De verse rollade kan ook ingevroren worden, en blijft dan 3 maanden goed. Is de rollade reeds gebraden kan het vlees maximaal een maand in de vriezer bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt 150 tot 200 gram rollade per persoon. Meestal wordt 150 gram aangeraden, maar omdat je dit vlees vaak aan tafel eet tijdens gezellige dagen, wordt er vaak nog een stukje gegeten.

Afdrukken

Hoe Lende rollade braden?

In dit recept bereiden we de lende rollade met een paddenstoelenjus, een heerlijk gerecht.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Lende rollade braden
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 3 uur
Porties 1 Rollade
calorieën 126kcal

Equipment

  • Braadpan
  • Braadslee

Ingrediënten

  • 1 Lende rollade
  • 25 Gram Verse champignons
  • 25 Gram Verse shiitake
  • 50 Gram Roomboter
  • Kleine ui
  • 1 Teentje Knoflook
  • 100 Milliliter Slagroom
  • 25 Gram Boter
  • 0,5 Liter Runderfond
  • 1 Theelepel Tomatenpuree
  • 50 Milliliter Rode wijn

Instructies

  • De rollade minimaal 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast halen, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
  • Oven voor verarmen op 100 graden.
  • De rollade met keukenpapier droog deppen.
  • De roomboter in een braadpan verhitten, en de rollade kort op een hoog vuur aan alle kanten dicht schroeien.
  • Doe vervolgens de rollade in een braadslee voor de oven, en plaats de slee in het midden van de oven.
  • Het vlees moet gegaard worden tot 53 graden, en dat duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Hiervoor heb je dus een kernthermometer nodig.
  • In de tussentijd de paddenstoelen schoonmaken, en in plakjes snijden.
  • Doe 10 gram boter in een steelpan, en smelt dit.
  • Maak ui en knoflook schoon en snipper beide.
  • Doe ze in de steelpan en bak ze gedurende een paar minuten.
  • De paddenstoelen toevoegen, even meebakken, en de rode wijn toevoegen.
  • Laat dit tot twee derde inkoken.
  • Afblussen met de runderfond.
  • Tomatenpuree toevoegen.
  • Nu weer twee derde laten inkoken, en vervolgens met de slagroom afblussen.
  • Nog even roeren en de jus is klaar.
  • Haal het vlees uit de oven, verpak het in aluminiumfolie en laat het nog 10 minuten rusten.
  • Snij het vlees in niet al te dikke plakken, en serveer het met wat paddenstoelenjus erover.

In 100 gram lende rollade zit circa 22,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 4 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten