Hoe lang moeten linzen koken? Linzen zijn na 45-60 minuten koken klaar.
Linzen, die natuurlijk veelal in gedroogde vorm te koop zijn, en in verschillende kleuren. Net als andere peulvruchten zijn linzen erg gezond. Linzen bevatten o.a. vitamine A en C, vitamine D en B12, maar ook ijzer en magnesium.
Deze peulvruchten zijn bovendien nog veelzijdiger dan bonen in het algemeen, en je kunt dan ook talrijke gerechten met verschillende soorten linzen maken.
Aanvoer en aankoop
Verse linzen zijn haast niet te koop in Nederland, en dat komt voornamelijk doordat de groente niet echt groot is. Je moet dus heel wat peulen doppen voordat je genoeg hebt om van te eten.
Linzen worden dan ook machinaal gedopt, en zijn in de supermarkt, groentewinkels, en speciaalzaken vaker gedroogd te koop.
De groente is dan ook het hele jaar door te koop.
Daarnaast zijn linzen vaak in blik of glazen pot te koop. Het verschil met de gedroogde variant is dat je linzen uit blik of pot niet meer hoeft te koken. De groente hoeft alleen maar warm gemaakt te worden.
De keuze in variatie is dan echter niet groot. Bij gedroogde linzen kun je kiezen uit veel verschillende soorten en kleuren linzen.
Hoe linzen bewaren en schoonmaken
Gedroogde linzen bewaar je gewoon in de keukenkast, mits de verpakking nog dicht is. Is de verpakking open bewaar de linzen dan bij voorkeur in een afsluitbare pot. Zo blijft de groente droog.
Gekookte linzen kun je in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren.
Linzen, en ook de meeste gerechten met linzen, kun je ook invriezen. Maar beter kun je de groente in gedroogde vorm bewaren.
Hoeveelheid per persoon
Bij linzen, maar ook bij de meeste andere peulvruchten, is 250 gram per persoon voldoende. We hebben het dan over de gekookte vorm. Bij gedroogde linzen kun je uitgaan van ongeveer 125 gram per persoon.
Wat kun je met linzen maken?
Linzen zijn enorm veelzijdig, en linzen worden vaak in gerechten uit het Midden-Oosten gebruikt. Je kunt linzen onder andere gebruiken in:
- Linzensoep
- Gekookte linzen met gebakken aardappelen en vlees.
- Gekookte linzen met stukjes gebakken spek erdoor.
- Chili Con Carne van linzen.
- Linzen door de pasta.
- Linzencurry.
Hoe lang moeten linzen koken?
Equipment
- Grote pan
Ingrediënten
- 500 Gram Gedroogde linzen
- Water
- Eventueel zout
Instructies
- Was de gedroogde linzen. Eventueel kun je de linzen 4 tot 8 uur laten weken.
- Doe de linzen in een pan met ruim water en voeg zout naar smaak toe.
- Breng het water aan de kook, en laat de linzen 45 tot 60 minuten koken.
- Giet de linzen af in een vergiet. Nu kun je de gekookte linzen eten, of verwerken in een ander gerecht.
Per persoon circa 5,3 gram vezels, 12 gram koolhydraten, 0,8 gram vet.