Hoe lang moet loempia bakken? Loempia is na 4-6 minuten bakken klaar.
Een van oorsprong Chinese lekkernij, maar die natuurlijk in veel verschillende Aziatische variaties gemaakt kan worden.
Je kunt het eten bij de nasi of bami, bij een rijsttafel, bij een bordje patat, of natuurlijk als snack of tussendoortje.
Maar dat is hoe wij Nederlanders een loempia doorgaans eten, maar eigenlijk wordt het gezien als een voorgerecht.
Daarbij kun je kant en klare loempia’s in de winkel kopen, maar je kunt zelf ook een heerlijke variatie maken. Want als je het goed bekijkt, is er geen vastgelegd recept en kun je met dit gerecht oneindig veel variëren.
Aanvoer en aankoop
Een loempia kun je altijd en haast in iedere supermarkt kopen. Er is geen bepaald seizoen.
Dat is ook van toepassing als je zelf loempia’s wilt maken, hoewel je natuurlijk in dat geval wel vooraf moeten bepalen welke versie en met welk vlees je de loempia’s wilt maken.
Hoewel vlees natuurlijk niet strikt noodzakelijk is, want een vegetarische loempia kan ook erg lekker zijn.
Ook de saus die je erbij wilt eten kan van belang zijn. Een zoete Chinese chilisaus, of een knoflooksaus?
Hoe loempia bewaren en schoonmaken
Loempia’s die je in de supermarkt koopt zijn meestal ingevroren. In dat geval kun je deze totdat je ze gaat bakken het beste in de vriezer bewaren, ontdooien kun je dan ruim voordat je ze gaat bakken, het beste doen in de koelkast.
Heb je zelf loempia’s gemaakt dan kun je deze het beste direct na het maken bakken. Kan dat niet dan bij voorkeur afgesloten in de koelkast bewaren. De maqximale houdbaarhed bedraagt 2 tot 3 dagen.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid ligt aan de eigen smaak, maar ook aan de soort loempia.
De een eet er wel drie, de ander maar een.
Bij kleine loempia’s kun je uitgaan van twee per persoon, bij grote van één per persoon.
Wat kun je bij loempia maken?
Vaak worden loempia’s natuurlijk egeten bij andere Aziatische gerechten, maar je kunt het eigenlijk bij alles eten.
Er zijn zelfs mensen die dit eten bij een bordje samppot boerenkool.
Hoe lang moet loempia bakken?
Equipment
- friteuse
Ingrediënten
- 300 Gram Bloem
- 3 Eieren
- 150 Gram Reuzengarnalen
- 500 Milliliter Zonnebloemolie
- 1 Blikje Bamboescheuten
- 3 Teentjes Knoflook
- 200 Gram Kipfilet
- 1 Stengel Prei
- 3 Eetlepels Ketjap manis
- 2 Takjes Selderij
- 125 Gram Taugé
Instructies
- Ruim vooraf de garnalen ontdooien.
- Laat de bamboescheuten uitlekken.Knoflook schoonmaken en fijn snijden.Kipfilet in kleine blokjes snijden.Prei goed wassen en in halve ringen snijden.De selderij goed wassen en fijn snijden.Snij de bamboescheuten in dunne reepjes.
- Een halve liter water door de bloem kloppen met een garde.
- De eieren erboven breken en samen met een mespuntje zout door de bloem kloppen.
- In een koekenpan een eetlepel olie verhitten en van het beslag een zo dun mogelijk flensje bakken. Bak van de rest van het beslag nog 11 flensjes.
- De garnalen pellen en het darmkanaal verwijderen. Snij de garnalen vervolgens fijn.
- Olie in pan of friteuse voor verwarmen tot 180 graden.
- In een wok of koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en hierin 1 minuut de knoflook fruiten.Kip en garnalen toevoegen en twee minuten meebakken.Prei en ketjap toevoegen en 1 minuut bakken.De selderij, de bamboe, en de taugé toevoegen en 1 minuut meebakken.Op smaak brengen met zout en peper en daarna goed laten uitlekken.
- Anderhalve eetlepel op de onderkant van ieder flensje doen, waarbij je ongeveer 2 centimeter aan de rand vrijlaat.De zijkanten naar binnen vouwen en strak oprollen.
- 2 Loempia's gelijkertijd bakken. Frituur deze in 4 tot 6 minuten. Halverwege de tijd omdraaien. Uit laten lekken op keukenpapier.De overige vanzelfsprekend op dezelfde wijze bakken.
In 100 gram circa 16 gram eiwit, 8 gram vet, koolhydraten 4,3 gram.