Hoe lang moet paprika koken? Paprika is na 6-8 minuten koken klaar.
Of, hoe kun je paprika op een andere manier bereiden? Het is een enorm veelzijdige groente die ook nog eens boordevol vitaminen en andere belangrijke mineralen en voedingsstoffen zitten. En dan bedoelen we echt niet alleen maar vitamine C.
En als je hoort uit welke plantenfamilie de paprika vandaan komt, zul je misschien even fronzen.
Paprika komt namelijk uit de familie van nachtschade, net als overigens tomaten en de aardappel. Bovendien is de echte nachtschade gewoon een smerig plantje dat hooggiftig is.
Paprika is weliswaar een groente maar tegelijkertijd ook een vrucht. Tegelijkertijd ook de meest gegeten vrucht samen met bijvoorbeeld de tomaat.
Een groente die in Nederland in talloze varianten gekocht kan worden, en lang niet alleen maar in de kleuren geel, groen, en rood. Er zijn, weliswaar zeldzaam, bijvoorbeeld ook witte varianten en paarse varianten.
Maar die zul je niet zo snel tegenkomen. Doorgaans dus in de kleuren rood, groen en geel. Daarbij handelt het zich gewoon om dezelfde soort, alleen de rijpheid is anders.
Groen onrijp, geel halfrijp, en rood goed rijp. Eén plant met verschillende smaken. Overigens zit de oranje variant die je soms ziet net tussen geel en rood in.
Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook soorten die speciaal voor de kleur gekweekt worden, en bestaan er ook andere soorten paprika zoals de puntpaprika.
Deze gewone soorten, er zijn natuurlijk pepers die anders smaken, smaken per kleur ongeveer hetzelfde.
Aanvoer en aankoop
Nog geen 40 jaar geleden was de paprika niet overal en altijd te koop.
Dit is echt iets van de laatste jaren, waarbij in alle jaargetijden alle soorten en kleuren paprika in de supermarkt en bij de groenteboer te koop zijn. Grotere en betere groenteboeren hebben vaak zelfs meerdere soorten paprika’s en pepers.
Hoe paprika’s bewaren en schoonmaken
Laten we het eerst eens over een bewaaradvies hebben, onafhankelijk van de soort paprika en kleur.
Vaak worden de paprika’s bij in de supermarkt verkocht per drie in plastic. Diegene die op deze site vaker een bewaaradvies leest, weet dan dat we gaan adviseren om het uit het plastic te halen. En dat doen we natuurlijk ook bij de in plastic verpakte paprika.
Vaak kun je een setje kopen met een rode, een gele, en een groene paprika. Rood is het meest rijp, dus die gaat inderdaad het eerste in het plastic zakje bederven.
En de rode paprika die gaat schimmelen en rotten zal ook de andere kleuren aansteken. Uit het plastic halen, afdrogen met een schone theedoek, en op de onderste plank in de koelkast. Los van elkaar in een niet afgesloten bakje. Voldoende ruimte zodat de paprika’s elkaar niet aanraken.
Overigens kun je paprika ook invriezen, maar dat is natuurlijk weer een ander verhaal.
Schoonmaken is ook heel simpel, hoewel er aan de onderkant soms nog een heel dun en klein streepje zit. Zeg maar een heel klein takje. Dat mag je er alvast afhalen.
Snij de paprika vanaf de steel naar onder doormidden. Snij met een mesje het witte vlees dat rond de zaadjes zit eruit, en snij vanzelfsprekend de steel eraf.
De zaadjes kun je eten, maar hier moet je wel tegen kunnen. Die zijn namelijk snel wrang en soms scherp. Dus bij voorkeur alleen nog maar gebruiken om in de aarde te stoppen en een paprikaplantje te kweken.
Voor de rest is de paprika nu schoon, hoewel afhankelijk van het gerecht ze nog gevuld moeten worden of gesneden in kleine of grote stukken.
Overigens over vullen gesproken, bij gevulde paprika wordt vaak gezegd dat je de deksel eraf moet snijden, dus een plakje paprika met steel.
Dat hoeft niet. Je kunt ook de doormidden gesneden paprika gebruiken om te vullen. Vooral handig als je grote paprika’s moet vullen.
Om een paprika te ontvellen doop je de paparika gedurende 10 tot 20 seconden in kokend water. Je kunt de schil er dan makkelijker van af trekken met de punt van een mesje.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort gerecht.
Bij gevulde paprika heb je meestal één paprika per persoon nodig.
Bij bijvoorbeeld chili con carne heb je één of twee paprika’s nodig voor een schotel voor 4 tot 6 personen.
Per persoon heb je ongeveer 100 gram tot één hele paprika nodig.
Wat kun je met paprika maken?
We bedoelen hier alleen paprika, want met de aanverwant pepers kun je natuurlijk nog veel meer maken. Voorbeelden van gerechten zijn:
- Gevulde paprika;
- Paprikasoep;
- Tomaten-paprikasoep;
- Door de salade;
- Door gerechten als goulash, chili of nasi goreng;
- Paprikataart;
- Geroosterde paprika
- Enzovoorts.
Hoe lang moet paprika koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 4 Paprika's
Instructies
- Snij de paprika doormidden en haal vruchtvlees (dat witte), zaadlijsten en zaad uit de paprika.
- Breng water met een snufje zout in een grote pan aan de kook.
- Dompel de halve paprika's voorzichtig onder water waarbij er kokend water in de opening kan lopen.
- Gedurende 6 tot 8 minuten laten koken.
- Goed laten uitlekken en de paprika's zijn klaar om verder te verwerken.
In 100 gram paprika circa 1 gram eiwit, 0 gram vet, 4,5 gram koolhydraten.