Hoelang moet pastinaak koken? Pastinaak is na ongeveer 10 minuten koken klaar.
Pastinaak kun je een beetje vergelijken met winterpeen, en eigenlijk ook wel als de aardappel. Het was vroeger een veel gegeten groente omdat iedereen de groente zelf kon verbouwen.
Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch, en enigszins zoet De smaak ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Volgens sommigen heeft deze groente ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.
Waar op letten?
Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep. Maar vraag dan wel om een beetjes korting, de penen zijn oud.
Hoe kun je pastinaak bewaren?
Net als winterwortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, 2 tot 3 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15C). Bewaar de groente niet te koud of te vochtig, dus niet in een koude of vochtige koelkast.
Pastinaak kunt u ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C.
Wat kun je maken met pastinaak?
- Raspen en serveren als salade met een dressing.
- Koken en serveren bij vlees of wild.
- In plakjes schaven en frituren tot chips.
- In lange repen schaven en smoren.
- In blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel.
- Koken en pureren en mengen met aardappelpuree.
- In soepen.
- In ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren.
- In verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees.
Schoonmaken en bereiden
Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snij de groente in plakjes of in reepjes.
Hoe lang moet pastinaak koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 800 Gram Pastinaak
- Water
- Zout
Instructies
Overige bereidingstijden
Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25-30 minuten