Site Overlay
Pastinaak Koken

Pastinaak koken

Hoelang moet pastinaak koken? Pastinaak is na ongeveer 10 minuten koken klaar.

Pastinaak kun je een beetje vergelijken met winterpeen, en eigenlijk ook wel als de aardappel. Het was vroeger een veel gegeten groente omdat iedereen de groente zelf kon verbouwen.

Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch, en enigszins zoet De smaak ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Volgens sommigen heeft deze groente ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Waar op letten?

Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep. Maar vraag dan wel om een beetjes korting, de penen zijn oud.

Hoe kun je pastinaak bewaren?

Net als winterwortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, 2 tot 3 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15C). Bewaar de groente niet te koud of te vochtig, dus niet in een koude of vochtige koelkast.

Pastinaak kunt u ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C.

Wat kun je maken met pastinaak?

  • Raspen en serveren als salade met een dressing.
  • Koken en serveren bij vlees of wild.
  • In plakjes schaven en frituren tot chips.
  • In lange repen schaven en smoren.
  • In blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel.
  • Koken en pureren en mengen met aardappelpuree.
  • In soepen.
  • In ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren.
  • In verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees.
LEES OOK: Tomaat koken

Schoonmaken en bereiden

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snij de groente in plakjes of in reepjes.

Hoe lang moet pastinaak koken?

Vroeger een gangbaar voedsel.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 75 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 800 Gram Pastinaak
  • Water
  • Zout

Instructies

  • Snij de bovenkant van de pastinaak, en snij de wortel eraf.
  • Met een dunschiller de knollen schillen.
  • Snij de pastinaal in schijven of stukjes.
  • Breng water aan de kook en zodra het water kookt voeg je voorzichtig de pastinaak toe.
  • In ongeveer 10 minuten koken.
  • Uitlaten lekken en even laten uitdampen.
Trefwoord Pastinaak koken

Overige bereidingstijden

Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25-30 minuten

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.