Hoe lang moeten pijnboompitten bakken? Pijnboompitten zijn na ongeveer 5 minuten klaar.
Pijnboompitten, het zijn de pitten van een naaldboom, een pijnboom, die in een soort dennenappels of kegelvrucht zitten en groot genoeg zijn om te oogsten.
Nu zitten er altijd dit soort pitten in een dennenappel, alleen de meeste bomen hebben erg kleine pitten. Die van de Pinus pinea, zo heet de Dennenboom waar de pitten vandaan komen, zijn dus een stuk groter en kunnen makkelijk geoogst worden.
Normaal gesproken worden ze gebakken, alleen dan zonder olie of boter geroosterd, of gebakken in een beetje olie of boter.
Het verschil tussen pijnboompitten roosteren en bakken, is dus het gebruik van olie of boter, of dus niet.
Aanvoer en aankoop
Pijnboompitten zijn eigenlijk noten, vergelijkbaar met bijvoorbeeld gepelde pinda’s. De kegelvrucht waarin de pitten zitten is als het ware de schaal van de noot.
De pitten die we bij ons kopen zitten meestal in een plastic verpakking, of worden los gekocht. Net zo dus als de noten die we vaak als snack eten.
Normaal gesproken is de houdbaarheid lang te noemen, zolang de pitten maar droog en bij voorkeur donker bewaard worden.
Pijnboompitten kunnen slechts één keer per jaar geoogst worden, maar worden dus zelden vers aangeboden. Ze zijn het hele jaar door te verkrijgen, en worden tegenwoordig gewoon in de supermarkt verkocht.
Een gesloten verpakking gewoon bij kamertemperatuur bewaren, de pitten uit een geopende verpakking in een afgesloten voorraadbus bewaren.
Pijnboompitten kun je normaal gesproken tot wel 12 maanden houdbaar in een gesloten verpakking, in een geopende verpakking nog een maand of drie. Let altijd overigens op de datum op de verpakking, voor wat de houdbaarheid betreft.
Hoe Pijnboompitten bewaren en schoonmaken
Zoals we zonet al schreven, moet je pijnboompitten bij kamertemperatuur bewaren. Belangrijk is het wel dat de temperatuur niet te hoog op loopt, en dat de noten donker bewaard worden.
Pijnboompitten kunnen slechts tegen zonlicht.
De pitten hoef je overigens niet meer schoon te maken, want die zijn al schoon gemaakt als je deze koopt in de winkel.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon is lastig in te schatten, omdat bij ieder recept een andere hoeveelheid pijnboompitten gebruikt wordt.
Wat kun je met pijnboompitten maken?
Meestal worden pijnboompitten eerst gebakken of geroosterd, maar in een enkel geval ook ongeroosterd gebruikt.
De lijst met recepten waarin deze pitten gebruikt worden is tegenwoordig haast oneindig.
Het is een lekkere en knapperige toevoeging aan salades, hartige taarten, ovenschotels, ja zelfs worden de noten toegevoegd aan enkele soepen.
Hoe lang moeten pijnboompitten bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 Eetlepels Pijnboompitten
- 1,5 tot 2 Eetlepels olijfolie
Instructies
- Verwarm een koekenpan op een laag vuur.
- Doe de pijnboompitten voorzichtig in de warme pan, en voeg de olijfolie toe.
- Hou de koekenpan scheef zodat de olie en de pitten goed gemengd worden.
- Tijdens het bakken continue de pitten omscheppen.
- Als de olie begint te borrelen, haal je de pan van het vuur. Laat de pitten nog 30 seconden in de olie staan, en laat de pijnboompitten daarna uitlekken op keukenpapier.
In 100 gram pijnboompitten zit circa 27,0 gram eiwit, 3,6 gram vezels, 52,5 gram vet, 13,5 gram koolhydraten.