Hoe lang moet pompoen koken? Pompoen is na 20 minuten koken klaar.
Pompoen is eigenlijk een soort fruit maar vaak bij de groenten geschaard, is deze lekkernij fammilie van de komkommer en de meloen.
Botanisch gezien bestaat de familie van de Cucurbitaceae uit 120 geslachten en 800 soorten, maar wij zijn vooral geïnteresseerd in pompoen en patissons.
De reus van de familie is de grootste der vruchten die over de aarde kruipen zoals in een 19 de-eeuws woordenboek werd beschreven.
Pompoenen kunnen wel 10 kg wegen, sommige zelfs 40 en het absolute record dateert van 1994: 445,5 kg!
Met Halloween worden pompoenen omgetoverd tot bolle sarcastische gezichten die van binnenuit verlicht worden met een kaarsje.
En dat is meteen ook een mooie gelegenheid om het vruchtvlees apart te houden en er een heerlijk gerecht van te bereiden.
Waar op letten?
Koop altijd exemplaren waarvan het vruchtvlees vers, stevig en fluweelzacht is, en waar nog pareltjes opstaan van het vocht. Maar dit kun je natuurlijk niet altijd aan de buitenkant zien.
Net als bij een meloen kun je de vruch bij je oor houden, en voorzichtig met je vinger op de vrucht kloppen. Hoor je een licht hol geluid, dan is de pompoen rijp. Hoor je een dof geluid overrijp, en dus eigenlijk al aan het rotten.
Hoor je een hard loppen alsof de vinger op tafel klopt, de vrucht is nog niet rijp.
Rotte vlekken betekenen dat het vrucht te lang koud of warm gelegen heeft. En dus ongeschikt om ermee te koken of te bakken.
Bewaren van pompoen
Hele pompoenen kun je tot wel 3 maanden bewaren op een koele, droge, en vooral donkere plaats.
Als je er aan bent beginnen te snijden, kun je het ruchtvlees van de pompoen beschermen met huishoudfolie, maar nooit langer dan 3 dagen. En dan bij voorkeur in de koelkast.
Hoe bereiden?
Schillen of niet? Enkel grote exemplaren moet je schille. Patissons kunnen ook zonder, daar moet u alleen de zaden nog even verwijderen.
De zaden en draden weghalen. Wanneer je een pompoen opensnijdt, haal je de zaden en draden weg met een eetlepel.
Patissons vind je alleen in september en oktober in de winkel, dan is hun artisjoksmaak op zijn best.
Ze zijn te koop in wit, groen, oranje en met streepjes. Patissons worden in het Frans ook wel artichauts de Jerusalem genoemd.
Ze worden net als hun collega’s de pompoenen gepeld en gekookt en verder verwerkt tot puree en ovenschotels of worden gebruikt in specifieke gerechten.
Er bestaan ook minipatissons die verrukkelijk zijn en erg decoratief en op azijn gezet kunnen worden.
Wat kun je ermee maken
- Pompoentaart.
- Pompoensoep.
- Uitermate lekker bij wildgerechten.
- Bij diverse stoofschotels.
- In een verse herfstsalade.
Hoelang moet een pompoen koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Pompoen
- Water
- Zout
Instructies
- Snij de pompoen in parten zodat de pompoen sneller gaar is.
- Verwijder de pitten met een lepel.
- Gebruik een dunschiller om de schil van de pompoen te verwijderen.
- Doe een laagje water in een pan en breng dit aan de kook.
- Wanneer het water kookt voeg je de pompoen en een snufje zout toe. Zorg ervoor dat je voldoende water aan de kook brengt zodat de pompoen net onder staat.
- Kook de pompoen in 20 minuten zachtjes.
- Giet de het water af en dien hem op.