Hoe lang moeten radijsjes bakken? Radijsjes zijn na 5 minuten bakken klaar.
Meestal wordt radijs rauw gegeten, bijvoorbeeld door plakjes op een boterham met kaas te doen, of door stukjes radijs door een salade te doen.
En natuurlijk wordt radijs vaak gebruikt als garnering, die dan ook vaak nog gewoon gegeten wordt.
Maar wist je dat radijs ook een goede vervanger voor aardappelen is? En dat terwijl deze groente ook nog eens in een koolhydraatarm dieet past.
Overigens is radijs dus inderdaad een groente, en is het familie van o.a. bloemkool, koolrabi, en boerenkool.
Door de frisse smaak zullen echter niet veel mensen op het idee komen om gebakken radijsjes te maken, maar dit moet je echt eens proberen. Een heerlijke variant.
Aanvoer en aankoop
Radijsjes horen hard en rood of rood en wit te zijn. Dat wil zeggen de bovenkant rood, de onderkant kan wit zijn, maar ook rood. Dit ligt een beetje aan het ras van de radijsjes.
De groente moet ook gaaf zijn. Natuurlijk kan er wel eens een plekje aan zitten, maar rotte exemplaren hoor je niet te zien.
Het wordt vaak als bosje radijs verkocht, met de bladeren er nog aan. Dat is fijn, want dan kun je kijken of het blad nog stevig is. Hangt het slap is de radijs al wat ouder, en zijn de knolletjes ook vaak al wat slapper aan het worden.
Soms wordt het loof er afgehaald en kun je de knollen los kopen. Meestal wordt dit loof er dan vanaf gehaald omdat het blad minder mooi begint te worden.
Radijs is het hele jaar door in Nederland te verkrijgen, maar normaliter zie je in de herfst en de winter nagenoeg geen radijsjes in de winkel liggen.
In de lente en de zomer zie je deze frisse maar soms ietwat pikante groente wel in de meeste supermarkten liggen, en natuurlijk bij de groenteboer.
Hoe Radijs bewaren en schoonmaken
Koop je radijsjes, dan is het bewaren erg belangrijk. Een bosje radijs is normaliter 5 tot 7 dagen houdbaar in de koelkast.
Het is één van de weinige groenten, die langer houdbaar is zonder bladeren. Haal dus bij thuiskomst de bladeren van de knollen, en leg de knolletjes in een bakje of kommetje water.
Laat je het blad er aan zitten kunnen de knolletjes zacht worden en sponzig.
In het water leggen voorkomt dat de knolletjes uitdrogen, want vochtverlies is de hoofdreden dat radijs zacht wordt.
Overigens, radijs kun je niet invriezen.
Het schoonmaken is eigenlijk vrij simpel. Snij een dun plakje eraf waar het worteltje zit, en snij een dun plakje eraf waar het blad zit of heeft gezeten.
Dan nog wel de knolletjes goed wassen.
Hoeveelheid per persoon
Radijs wordt meestal in een salade of als garnering gebruikt. Wil je gebakken radijsjes maken, dan kun je van 100 tot 125 gram radijs uitgaan, zonder blad en wortel.
Wat kun je met Radijs maken?
Zoals we al eerder schreven worden radijsjes meestal in een salade of als garnering gebruikt.
Je kunt de groente echter ook bakken of toevoegen aan een wokgerecht. Of meng de schoon gemaakte groente eens met diverse verse tuinkruiden en wat kwark. Doe dit vervolgens op donker of bruin brood.
Ook kun je met radijs een heerlijke frissen en pittige radijssoep maken.
Hoe lang moeten radijsjes bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 400 Gram Radijsjes
- 4 Plakken ontbijtspek dikker gesneden zijn
- 100 Gram Geraspte Cheddar
- 4 Eetlepels Crème fraîche
- 2 Eetlepels Fijn gesneden Lente-ui
- 1 Theelepel Cajunkruiden
Instructies
- Maak de radijsjes schoon en snij ieder knolletjes in vieren.
- Bak het ontbijtspek in een koekenpan knapperig.
- Leg daarna het ontbijtspek op wat keukenpapier om uit te laten lekken.
- Het vet van het ontbijtspek niet weggooien maar hier de partjes radijs in vijf minuten bakken.
- Na een minuutje de cajunkruiden, en naar smaak peper en zout toevoegen.
- De geraspte cheddar verdeel je over vier borden.
- De radijsjes op de cheddar scheppen en daarover doe je de crème fraîche.
- De fijn gesneden lente-ui strooi je over de crème fraîche.
In 100 gram radijsjes zit circa 1 gram eiwit, 1,2 gram vezels, 0,2 gram vet, 2,5 gram koolhydraten.