Hoe lang moet risotto koken? Risotto is na 25 minuten koken klaar.
Volgens sommigen is het op de juiste manier koken van deze soort rijst een kunst, en inderdaad komt er iets meer bij kijken dan bij het koken van een simpel maaltje rijst.
En dat komt natuurlijk omdat de bereidingsmethode compleet anders is.
Bij rijst koken voeg je gewoon een goede hoeveelheid water toe, doet de deksel op de pan, en zet dat pas weer uit als de rijst gaar is.
Bij risotto gaat dat anders, je voegt immers steeds vocht toe, en laat dat weer grotendeels verdampen. Dan begin je als het ware opnieuw, en voegt weer vocht toe.
Afhankelijk van welk risottogerecht je wilt maken, heb je een ruime keuze aan recepten en vooral soorten vocht waarin deze soort rijst gekookt mag worden.
Aanvoer en aankoop
Risotto is een speciaal soort rijst, en risotto kun je dan ook niet maken met andere soorten rijst.
De rijstsoort is echter wel het hele jaar door te koop bij verschillende supermarkten, hoewel het wel een gerecht is dat niet iedereen zal maken.
Toch is er nog wel verschil in soorten risottorijst, en iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en smaak. We bedoelen dan e smaak van de witte rijst.
Welke voor het gerecht dat je wilt maken geschikt is, of welke soort je het lekkerste zult vinden, dat is vooral een kwestie van uitproberen. Smaak is immers iets heel persoonlijks.
Hoe Risotto bewaren en schoonmaken
De ongekookte rijst moet je droog en donker bewaren. En bij voorkeur bij kamertemperatuur. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheid.
Heb je risotto gemaakt, dan kun je dit slechts een paar uur bewaren, omdat de rijst anders kan gaan uitdrogen. Het is immers een gerecht waar veel vocht in gekookt is.
Door het langer te bewaren kan dit dus uitdrogen en de smaak minder woorden. Maximaal een dag in de koelkast, mits afgedekt.
Je kunt risotto wel invriezen, maar ook dan kan de smaak en textuur door het invriezen worden aangetast.
Hoeveelheid per persoon
Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 75 risottorijst per persoon.
Wat kun je met risotto maken?
Risotto is niet één recept, maar het zijn er honderden, zo niet duizenden.
Je hebt simpele recepten en uitgebreide en moeilijke recepten, maar de basis is bij alle recepten ongeveer hetzelfde.
Hoe lang moet risotto koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 300 Gram Risottorijst
- 75 Gram Geraspte Parmezaanse kaas
- 150 Milliliter Droge witte wijn
- 1 Liter Water
- 1 Groentebouillonblokje
- 1 Ui
- 1 Teentje Knoflook
- Klont boter
Instructies
- Ui schoonmaken en snipperen.
- Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
- In 1 liter bijna kokende water het bouillonblokje oplossen, en warm houden.
- In een gewone pan klontje boter verhitten en hier ui en knoflook fruiten.
- De risottorijst toevoegen en dit een paar minuten meebakken.
- Afblussen met de wijn. De wijn laten opnemen door de risotto.
- Als dit opgenomen is, een soeplepel bouillon toevoegen. Af en toe roeren, totdat de bouillon bijna opgenomen is door de rijst.
- Opnieuw soeplepel bouillon toevoegen, en weer roeren.
- Dit herhalen we nog een paar keer, totdat de risotto in totaal 25 minuten heeft gekookt.
In 100 gram risotto (rijst) circa 6,9 gram eiwit, 1,7 gram vezels, 0 gram vet, 78,4 gram koolhydraten.