Site pictogram Hoe lang moet het koken?

Romanesco koken

Romanesco koken

Hoe lang moet romanesco koken? Romanesco is na 6-10 minuten koken klaar.

De vraag moet wellicht eerst zijn wat is dit eigenlijk voor groente. Het is een koolsoort, maar het is geen bloemkool en geen broccoli. Het is wel een soort kool die verwant is aan beide.

Romanesco wordt wel torentjesbloemkool genoemd. Anders dan bij gele of paarse bloemkool verkleurt de kool bij het koken niet of nauwelijks.

De smaak is, maar dat is natuurlijk van persoon tot persoon een andere sensatie, wat frisser als de smaak van bloemkool. En wat zoeter en milder.

In vergelijking met broccoli is de smaak van romanesco wat zachter met een klein beetje de smaak van noten.

En romenesco romiger als het gaar gekookt is.

Ik zelf ben een groot liefhebber van bloemkool, kan broccoli maar niet lekker vinden. Romensco is simpelweg het einde. Knapperig als je het rauw eet, het dat kan echt, en een heerlijke romige smaak.

Aanvoer en aankoop

Een heerlijke groente, maar je ziet de romanesco nog niet vaak in de winkels liggen, en dan ook nog vooral uit het buitenland.

Van echt regelmatig aanvoer is dus nog geen sprake, maar vaak wel te koop bij de wat duurdere winkels.

Als je deze groente koopt is het van belang dat de romanesco er fris uitziet. De kool mag niet slap aanvoelen en zeker niet sterk naar kool ruiken of vieze plekken hebben.

Ook de bladeren, als die er nog aanzitten, moeten stevig zijn.

Bovendien moet het bloemscherm, ja dat datgene met de licht geelgroene kleur, nog goed gesloten zijn.

Hoe Romanesco’s bewaren en schoonmaken

Mens zegt wel vaak dat het snijden van een romanesco erg makkelijk is, maar laten we het zo zeggen dat je wel een beetje geduld moet meenemen.

Dat is natuurlijk ook wel logisch als je de romansco bekijkt.

Met een scherp mes snij je eerst aan de onderkant de bladeren weg. Daarna snij je de stronk van de bol met roosjes, of de bol met roosjes van de stronk.

Dat kan soms wat lastig zijn, maar geef niet.

Je kunt ook simpel eerst de onderste roosjes van de stronk snijden. Snij steeds het vrij gesneden deel van de stronk eraf, en dan de bovenliggende roosjes. Werk zo langzaam richting bovenkant van de romanesco werken.

Roosjes mogen klein zijn, maar ook wat groter. Je moet zelf bekijken wat prettig is. De roosjes zijn zo gekookt.

Aan sommige roosjes zit veel steel. Niet weggooien want ook dit kun je eten. Velen vinden de steel zelfs lekkerder dan de roosjes. Inderdaad zijn deze wat smaakvoller.

De stronk, althans het dikste gedeelte kun je eten, maar is vrij taai. Je kunt er eventueel soep van maken.

Overigens is deze groente ideaal geschikt om geheel te koken. Doe de romanesco dan met de stronk naar beneden in de pan, en niet met de roosjes naar beneden. Dat staat wel erg vrolijk aan de eettafel.

Verse romanesco kun je in de koelkast ongeveer zes dagen bewaren. Maar dan niet in de gesloten plastic zak en niet in de vochtige groentelade.

Koel buiten de koelkast slechts twee dagen.

Ook hier weer, snij voor het bewaren nou niet de bladeren of de stronk eraf. Als je dat niet doet zul je zien dat de romanesco mooier blijft.

Hoeveelheid per persoon

Je kunt rekening houden met 250 gram tot 300 gram per persoon.

Een gewone romanesco is dus voldoende voor vier personen. Een kleintje dus te weinig.

Wat kun je met romanesco maken?

Zo ongeveer hetzelfde als je met broccoli of bloemkool kunt maken, en dat is onder andere:

Rauw als snack of in een salade;
Datzelfde maar dan kort gekookt;
Als wokgroente;
Gegratineerd met kaas;
Romanescosoep;
Gekookte met kaassaus;
Enzovoorts.

Afdrukken

Hoe lang moet romanesco koken?

Een groente met een relatief korte kookduur.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord romanesco koken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 25kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1 Verse romanesco

Instructies

  • De roosjes van de kool snijden.
  • Een bodem water in een pan aan de kook brengen.
  • De roosjes voorzichtig in het kokende water doen en zes tot tien minuten laten koken.
  • Goed laten uitlekken en opdienen.

In 100 gram romanesco circa 2,4 gram eiwit, 0,25 gram vet, 2,6 gram vezels, 5 gram koolhydraten.

Mobiele versie afsluiten