Hoe kun je rundercarpaccio maken? Een feestelijk, en traditioneel Italiaans gerecht, waarbij het vlees rauw gegeten wordt. Het wordt zeer dun gesneden van meestal ossenhaas, en afgemaakt met Parmezaanse kaas, met rucola, en meestal ook nog met pijnboompitten.
Ossenhaas zullen de meesten niet dagelijks eten, want het is een wat duurdere soort vlees, en dat is ook de reden dat deze carpaccio ook niet dagelijks gegeten wordt.
Het is dan ook echt een gerecht dat vaak met bijzonder dagen zoals bruiloften of feestdagen gegeten wordt.
Je wordt meestal geserveerd als voorgerecht, want het is natuurlijk niet echt vullend genoeg om als hoofdgerecht te dienen.
Overigens kun je het vlees zelf heel dun snijden, maar meestal wil de slager dit ook wel voor je doen. Hij of zij heeft natuurlijk hiervoor de juiste apparatuur.
In het onderstaande recpt wordt de carpaccio gemaakt van ossenhaas, maar de rundercarpaccio kan ook gesneden worden van de achtermuis, de runderlende, of een ander stuk zacht vlees.
Gewone carpaccio kan ook gesneden worden van bijvoorbeeld zalm groente als bieten, zalm, en ga zo maar door
Waar op letten?
Het vlees wordt rauw gebruikt, en dat wil eigenlijk automatisch zeggen dat het zo vers mogelijk moet zijn. Soms zie je ossenhaas wel in de supermarkt liggen, maar meestal kun je daar niet zien hoe vers het vlees daadwerkelijk is.
Haal je de ossenhaas bij de slager, en zeg je dat het voor carpaccio is, zal de slager daar rekening mee houden.
Bovendien kan het door de slager gesneden worden.
Soms kun je het kant en klaar kopen in een betere supermarkt. Zolang het vers is, kun je dit gerust eten.
Is het vlees wat grauw of grijs, laat het in dat geval liggen. Het ziet er dan namelijk niet echt vers uit.
Hoe Rundercarpaccio bewaren
Bij kant en klare carpaccio kun je het beste letten op de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking.
Snij je het zelf, of laat je het door de slager snijden, dan kun je de carpaccio maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar verpak het dan wel in huishoudfolie.
Je kunt het ook invriezen, in de vriezer kan het maximaal 9 maanden bewaard worden. Ontdooien doe je dan in de koelkast.
Hoeveelheid per persoon
Doorgaans gaat men uit van 250 Gram gesneden carpaccio voor 4 personen. Dus per persoon is ongeveer 60 gram voldoende als voorgerecht.
Hoe rundercarpaccio maken?
Equipment
- Borden
Ingrediënten
- 4 Eetlepels Grof geraspte Parmezaanse kaas. Niet in slierten of stukjes maar in kleine plakjes of schilfers gesneden.
- 4 Eetlepels Pijnboompitten
- Handje Rucola
- Peper en zout
- Truffelmayonaise
Instructies
- In een koekenpan, zonder boter of olie, de pijnboompitten roosteren totdat de pitten bruin worden.
- De carpaccio verdelen over 4 boorden, en op ieder bord wat rucola erover verdelen.
- Garneer met de Parmezaanse kaas en met de pijnboompitten.
- Strooi er naar smaak zout en peper over, en druppel er wat truffelmayonaise over.
In 100 gram rundercarpaccio zit circa 20,9 gram eiwit, 0 gram vezels, 6,7 gram vet, 1,3 gram koolhydraten.