Hoe lang moet runderpoulet bakken? Runderpoulet bak je in 2-3 uur gaar.
Het is een stuk rundvlees dat vaak gebruikt worden om te stoven of te sudderen.
Het zijn meestal kleine stukjes vlees die afkomstig zijn van de borst of schouder van het rund. In het Engels wordt dit type vlees vaak aangeduid als stewing beef of beef chuck.
Een typisch Nederlands stukje vlees, dat van oudsher in onze keukens gebruikt wordt.
Het is ideaal om te gebruiken in stoofgerechten en suddergerechten. Door de langzame bereiding wordt het vlees heerlijk mals en krijgt het een volle smaak. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in gerechten zoals hachee, goulash, ossobuco, boeuf bourguignon, chili con carne of stoofschotels met groenten. Ook kun je runderpoulet gebruiken als basis voor bouillon of soep.
Waar op letten?
Je kunt het vlees op twee manieren kopen. In één stuk, of reeds in stukken gesneden. Zo wordt het meestal in de supermarkt verkocht, voorverpakt in de koeling.
In dat geval moet je extra opletten, want soms ziet het vlees er wat grijzig uit. Laat dit vlees liggen, want poulet moet er mooi rood uitzien, andere kleuren kunnen een teken van bederf zijn.
Koop je het vlees bij de slager, dan is het weliswaar wat duurder, maar ook nagenoeg altijd verser.
Hoe Runderpoulet bewaren
Het vlees kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren, mits het vlees goed afgedekt is, bijvoorbeeld in de verpakking waarin het gekocht werd.
Het beste is echter om het vlees dezelfde dag van aankoop te bereiden.
Wel kun je het vlees goed invriezen. Dan kan het 6 maanden tot een jaar bewaard worden. Ook weer als het goed verpakt is.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid bij runderpoulet is mede afhankelijk van het recept waarvoor je het vlees wilt gebruiken, maar is ongeveer 200 gram per persoon.
Hoe Runderpoulet bakken?
Equipment
- Braadpan
Ingrediënten
- 500 gram runderpoulet
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- zout en peper
- boter of olie om in te bakken
Instructies
- Snij de uien, knoflook, wortels en bleekselderij in kleine stukjes.
- Bestrooi de runderpoulet met zout en peper en haal het vlees door de bloem.
- Verhit boter of olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
- Voeg de groenten toe en bak deze kort mee.
- Voeg de runderbouillon, laurierblaadjes en tijm toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuur sudderen voor 2 tot 3 uur, totdat het vlees mals is.
- Verwijder de laurierblaadjes en tijm, en breng de stoofpot eventueel nog op smaak met zout en peper.
In 100 gram runderpoulet zit circa 24,7 gram eiwit, 0,1 gram vezels, 8,2 gram vet, 0 gram koolhydraten.