Hoe lang moet shiitake bakken? Shiitake is na 4-6 minuten bakken klaar.
Shiitake, een prachtige en overheerlijke paddenstoel, mits deze goed wordt klaargemaakt. Want doe je dit verkeerd dat kan het een zompige hap worden.
Laten we eerst vertellen dat de shiitake geen vocht verliest, maar wel kan opnemen. Dat is ook de reden dat bij het koken dit vaak niet meer goed komt.
De shiitake kun je wel heel goed bakken of wokken, grillen in aluminiumfolie, stoven in rode wijn, en zelfs frituren.
En alles wat je ermee doet wordt lekkerder als hetzelfde doen met de champignon, althans dat vinden de meesten.
De shiitake heeft een wat mneer sappig vruchtvlees, en smaakt naar noten met een vleugje kruiden.
Aanvoer en aankoop
Bij de aankoop van shiitake moet je vooral opletten of de paddenstoelen er vers en fris uitzien. Ze moeten droog zijn, en de houd mag niet slap hangen.
Dat is een teken dat de shiitakes ouder zijn.
De shiitake is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar in de winkels.
Soms is de aanvoer wat minder en zul je moeten uitwijken naar de wat meer gespecialiseerde winkels.
Hoe Shiitake bewaren en schoonmaken
Schoonmaken is heel simpel. De shiitake kun je schoonmaken met een klein zacht borsteltje, nog gewoon nog makkelijker met een stuk keukenpapier.
Gewoon niet al te hard over het oppervlakte wrijven.
Bij bewaren hangt het er meestal vooral vanaf hoe vers de shiitake is als deze gekocht wordt.
Bij verse shiitake kun je uitgaan van een bewaartermijn van 2 weken in de koelkast. Maar je moet de shiitake niet bewaren in de buurt van sterk ruikende groenten zoals ui en prei, en ook niet in de buurt van citrusfruit.
Eigenlijk het liefste helemaal niet in de buurt van fruit. Hierdoor kan de shiitake snel verouderen.
Ook niet in de buurt van bloemen, maar die heb je natuurlijk normaliter niet in de koelkast liggen.
Hoeveelheid per persoon
Je moet ongeveer rekening houden, afhankelijk van het gerecht, met 75 gram tot 100 gram per persoon.
Wat kun je met shiitake maken?
Eigenlijk hetzelfde als je met andere paddenstoelen kunt maken, het woirdt er alleen maar lekkerder van.
Natuurlijk zijn er wel speciale recepten zoals shiitakesoep, maar dat is eigenlijk wel weer hetzelfde.
Hoe lang moet shiitake bakken of wokken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 400 Gram Shiitake
Instructies
- De shiitake schoonmaken.
- Eventueel in stukken snijden, hoewel dat meestal niet nodig is.
- Erg weinig olie of boter in een koekenpan doen en verhitten. Aangezien de shiitake veel vocht of olie opneemt.
- De shiitake voorzichtig toevoegen en 4 tot 6 minuten bakken.
In 100 gram shiitake circa 9,5 gram eiwit, 1 gram vet, 75 gram koolhydraten.