Hoe lang moet sjalot bakken? Sjalotten zijn na 2-5 minuten bakken klaar.
Sjalotten en uien zijn eigenlijk verwant, maar er zit wel een beetje verschil tussen. Sjalotten zijn smaller en langwerpig, niet zo rond als uien.
Uien kunnen, afhankelijk van de plek van herkomst, ook veel scherper zijn. Dat is meestal bij sjalotten niet het geval.
Wel een licht uiensmaak, maar niet zo scherp als bijvoorbeeld Duitse uien. Vandaar dat ook in veel gevallen een sjalot gebruikt wordt in plaats van uien.
De smaak overheerst dan niet.
Voor de rest kun je met sjalotten natuurlijk exact hetzelfde doen als met uien.
Je kunt sjalotjes koken (ja dat kan echt), bakken, stoven, en ga zo maar door.
Aanvoer en aankoop
Net als uien, zijn sjalotten tegenwoordig geen seizoensproduct meer.
In de winkels kun je het hele jaar door sjalotten kopen, en meestal van zeer goede kwaliteit.
Wat aankoop betreft moet je op hetzelfde letten als bij uien.
Sjalotten moeten droog zijn, zonder rottende plakken, en het lof mag nog niet uitgelopen zijn. Denk er aan dat dit ook niet een klein stukje mag zijn.
Hoe sjalot bewaren en schoonmaken
Het wordt misschien eentonig, maar ook bij het bewaren lijkt een sjalot heel veel op een ui.
Droog en zo donker mogelijk bewaren. Bijvoorbeeld in een aardappelkist in de kelder. Zijn ze teveel in het licht bewaard, dan lopen sjalotten snel uit. Gebeurt dit toch dan kun je het loof eraf snijden en gebruiken als een soort lente ui.
Sjalotten moeten bij voorkeur zo rond de 7 tot 10 graden bewaard worden. Dus niet te warm, want ook dan kan het loof snel uitlopen.
Bewaar sjalotten nooit in de koelkast. Dit is meestal te koud en te vochtig. De koelkast is één van de meest vochtige plekken in huis.
In de koelkast zullen sjalotten erg snel rotten en gaan schimmelen. Bovendien kan de smaak sterk verminderen.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon kan bij de bereiding van een sjalot niets gezegd worden. Dit ligt erg aan het gerecht.
Wat kun je met een sjalot maken?
Sjalot kun je eigenlijk in alle soorten recepten verwerken, soms zelfs als vervanger van uien.
Denk aan:
- Sjalottensoep;
- In een salade;
- Door de hutspot in plaats van ui;
- Hartige taart met sjalot;
- Enzovoorts.
Hoe lang moet sjalot bakken?
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 1 Sjalot
Instructies
- Maak de sjalot schoon.
- Snipperen, klein snijden, of fijn snijden.
- Een beetje olijfolie of boter in een koekenpan verhitten.
- De sjalot fruiten totdat deze glazig wordt. Dit heeft, afhankelijk van de hoeveelheid, 2 tot 5 minuten nodig.
In 100 gram circa 2 gram vezels, 2,5 gram eiwit, 0,1 gram vet, koolhydraten 17 gram.