Hoe lang moet sojabonen koken? Sojabonen moet je 45 minuten tot 1 uur koken.
Sojabonen is een groente die niet overal te krijgen is, en dan met name de verse variant. Sommige supermarkten hebben wel sojabonen uit de vriezer en gedroogde sojabonen in het assortiment.
Laten we voorop stellen dat je bonen, dus niet alleen sojabonen maar ook alle andere soorten bonen, linzen en erwten, altijd eerst moet koken.
In de peulvruchten zit namelijk een stof die wel lectine genoemd wordt.
Als je veel lectine binnen krijgt kun je behoorlijk last van de darmen krijgen, buikpijn, koorts, misselijkheid, en diarree.
Verhit je de peulvruchten door ze te koken is de lectine onschadelijk gemaakt.
Aanvoer en aankoop
Sojabonen zijn het hele jaar te koop, althans in gedroogde vorm. De bonen worden meestal uit Noord-Amerika geïmporteerd, hoewel er de laatste jaren ook een kleine hoeveelheid uit Europa komt.
Verse sojabonen worden nauwelijks verkocht in Nederland.
Gedroogd zijn ze dus bij veel supermarkten te koop, maar spoel de bonen wel goed af, want er kan veel stof en dergelijke in de gedroogde bonen zitten.
De smaak van verse bonen is overigens wel wat intensiever.
Hoe Sojabonen bewaren
Verse sojabonen kun je in de koelkast ongeveer 4 dagen bewaren. Zijn de bonen reeds gekookt, en dat is van toepassing op alle soorten peulvruchten, kun je de bonen afgedekt nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Gedroogde sojabonen daarentegen kun je veel langer bewaren, tot wel ruim een jaar. Zolang de bonen maar droog en donker bewaard worden.
Gekookte of geblancheerde sojabonen kunnen ook in de vriezer bewaard worden, dan zijn de bonen nog enkele maanden houdbaar.
Hoeveelheid per persoon
De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 75 tot 100. Ook dat is ongeveer vergelijkbaar met ander soorten peulvruchten.
Hoe lang moet sojabonen bakken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 400 Gram Gedroogde sojabonen
Instructies
- Doe de bonen in een grote pan en vul er zoveel water bij totdat de bonen net onder water staan. Laat dit een nacht weken.
- De volgende dag de bonen afgieten en afspoelen, dan opnieuw in de pan doen met dezelfde hoeveelheid water.
- Aan de kook brengen en op een laag vuur laten koken totdat de bonen zacht zijn. Dit duurt normaal gesproken 45 minuten tot een uur.
- Afgieten en serveren, of koud laten worden en verder verwerken.
In 100 gram sojabonen zit circa 20,5 gram eiwit, 13,5 gram vezels, 11 gram vet, 10 gram koolhydraten.