Hoe lang moet sopropo koken? Sopropo moet 3-5 minuten koken.
Sopropo is een groente die steeds bekender wordt in Nederland, en veelzijdig in gebruik is.
De groente kan gekookt worden, je kunt de groente stoven, stomen, roerbakken, of wokken.
De smaak van de groente is bitter, een beetje vergelijkbaar met tonic. De groente heeft ook smaakfacetten die veel weg hebben van komkommer, courgette, en groene paprika.
En, ook niet geheel onbelangrijk, het is gezond.
Aanvoer en aankoop
Sopropo kun je in Nederland helaas nog niet in iedere supermarkt of bij iedere groenteboer kopen. Je zult er echt voor naar de specialist moeten, en soms op de markt.
Soms wordt het wel ingeblikt verkocht, op zout water. Ook kun je soms niet vers kopen maar wel ingevroren.
Maar zoals altijd, als de leveranciers en producenten merken dat het verkocht wordt, dan zal de aanvoer sterk stijgen.
Overigens als je gedroogde sopropo ziet, deze soort is alleen te gebruiken om thee van te zetten.
Hoe Sopropo bewaren en schoonmaken
Je kunt een sopropo helemaal eten, dus inclusief de bobbels, het vruchtvlees, en de schil. De zaden en zaadlijsten kun je het beste weggooien.
Snij daartoe de vrucht in de lengte doormidden, nadat je de vrucht goed gewassen hebt. De zaden en zaadlijsten kun je er nu vrij simpel met een lepel uithalen. Een beetje vergelijkbaar met het verwijderen van zaad en zaadlijst bij een komkommer.
Nu kun je de vrucht snijden om verder te verwerken, of de halve sopropo’s vullen.
Het bewaren kan soms een probleem zijn, want de groente kun je niet lang bewaren. Invriezen is geen optie, want dat zou er slap men vochtig worden.
Hoeveelheid per persoon
Men gaat van een halve, of één sopropo uit per persoon. Dit is natuurlijk erg weinig, vanwege de bittere smaak, maar je kunt natuurlijk meer eten.
Wat kun je met sopropo maken?
Sopropo is erg veelzijdig. Een erg lekker recept is het vullen van de halve vruchten, en de vulling kan dan variëren. De bittere smaak doet het overigens prima met een hartige of juiste zoete vulling.
Verder kun je de groente natuurlijk koken of stomen, maar ook gebruiken in diverse wokgerechten en in curry.
Hoe lang moet sopropo koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 8 Groene Sopropo’s
In 100 gram sopropo zit circa 0,4 gram eiwit, 1 gram vezels, 0,2 gram vet, 7 gram koolhydraten.