Hoelang moeten stoofperen koken? Stoofperen zijn na 2-4 uur koken klaar.
Een stoofpeer is kleiner en vaak harder dan de gewone peer om te eten. Daardoor is deze soort peren bij uitstek geschikt om zacht te koken als bijgerecht. Deze peren worden veelal niet rauw gegeten, maar de verschillende bereidingswijzen geven heerlijke resultaten.
De meeste stoofperen in onze winkels en marktkramen komen in de allerhoogste kwaliteit en versheid uit eigen land. Gekookte stoofperen zijn een echt traditioneel en oer-Hollands gerecht. Ook vandaag de dag zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidig zoete peertjes.
Peren geschikt om te stoven
- de Anjou peer: groot en sappig
- de Conference: lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil
- de Doyenne du Comice: dikke peer met sappig vruchtvlees
- de Thriomphe de Vienne: grote peer met korrelig zacht vruchtvlees
- de Gieser Wildeman die vaak voor feestdagen gebruikt wordt
Waar op letten??
De peren moeten groen of groenbruin zijn en stevig aanvoelen. De peren mogen vanzelfsprekend niet rot of zacht zijn.
Hoe stoorperen bewaren??
Op een koele plaats kun je de stoofperen enkele weken goed bewaren. Maar liever ook weer niet in een te koude koelkast.
Wat kan ik met deze peren doen??
- Koken en als groentegerecht serveren bij rundvlees of wild met aardappelpuree.
- Gekookte stoofpeertjes zijn samen met vanillevla een heerlijk toetje.
- Als bijgerecht bij wild gevuld met cranberrycompote.
- Als compote of chutney.
- Verwerken in gebak en trifles.
Schoonmaken en bereiden
Wassen, schillen, in partjes snijden en koken in water of in rode wijn. Eventueel kun je ook de helft water en de helft rode wijn gebruiken. Hieraan toevoegen suiker en eventueel een pijpje kaneel. Gebruik geen kaneelpoeder. Sommige soorten kleuren tijdens het koken rood, zoals de Gieser Wildeman.
Hoe lang moeten stoofperen koken?
Equipment
- Pan
Ingrediënten
- 1 Kilo Stoofperen
- Water
- Suiker, honing, kaneel, wijn